Napokon asfaltirana cesta Gračišće - Škopljak

Konačno asfalt na cesti za Škopljak (M. RIMANIĆ)
Konačno asfalt na cesti za Škopljak (M. RIMANIĆ)

Ono što se donedavna smatralo nemogućim ovih se dana ostvarilo - asfaltirana je cesta napokon povezala Gračišće i Škopljak. Gotovo sedam kilometra novog asfalta povezuje naselja tog područja. Naime, Škopljak je područje koje čine naselja Bažoni, Brežani, Lovrići, Matkovići, Poldrugovci, Runki, Škrbani i Žuhčići povezana zajedničkim grobljem i crkvama sv. Stjepana i sv. Marije Magdalene, kojem su u ovom slučaju pridružena obližnja naselja Škljonki, Valeti i Sv. Juraj u Mjesnom odboru Gračišće.

Ova investicija vrijedna 2,4 milijuna kuna najvećim je dijelom, i to u iznosu od 1,85 milijuna kuna, sufinancirana sredstvima IPARD-a, pretpristupnog programa Europske unije .

Cesta od Gračišća do Sv. Stjepana donedavna je bila šumski put, a njome su mogli prometovati jedino traktori.

Nova je cesta žiteljima Škopljaka Gračišće, njihovo općinsko središte, približila za čak 14 kilometra. Od sada Škopljani, da bi došli do Gračišća i Pazina, više ne trebaju putovati preko Floričića i Pićna, već novom cestom preko Sv. Marije Magdalene dugom tek oko četiri kilometra.

Nažalost, asfaltirana cesta do Škopljaka za mnoge je došla prekasno. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na području Škopljaka žive 54 osobe. Dok su u Tupljaku i Potpićnu djelovali rudarski pogoni, u Škopljaku se uz dopunsku poljoprivredu dalo živjeti, ali otkako je rudnik zatvoren, samo od poljoprivrede teško je živjeti.

Na pitanje kako to da je tek sada cesta došla do Škopljaka, Ivan Mijandrušić, načelnik Općine Gračišće, kaže da 1993., kada je osnovna općina, na njenim nerazvrstanim cestama nije bilo ni metra asfalta, kao ni vodovoda iz javnog vodoopskrbnog sustava.

- Budući da novaca nikad nije dovoljno, svih ovih godina nastojalo se potrebe uskladiti s mogućnostima. Tako je evo sada na red došao i Škopljak, kaže Mijandrušić.

Preostalo je za asfaltirati još nekoliko kraćih odvojaka, pa se može reći da više od 95 posto domaćinstava Gračašćine ima izravan pristup asfaltiranoj prometnici, a više od 99 posto domaćinstava priključeno je na vodovod.

- Ova investicija zbog koje se Općina kreditno zadužila, ali će po pregledu izvedenog stanja dobiti povrat sredstava, svjedoči da nam je stalo do svakog stanovnika i da ćemo kao i do sada sve svoje snage uložiti u poboljšanje života svih žitelja općine, zaključio je Mijandrušić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter