Nalazište amfora će se zatrpati, vidljivi tek zidići


Cijelo desetljeće od planirane gradnje garažne kuće na početku Kandlerove ulice ta bi površina konačno mogla biti barem donekle uređena. Riječ je o nalazištu na kojem je otkriveno najveće svjetsko nalazište amfora gdje ih je pronađeno više od dvije tisuće, a moguće da su to bile prvo javne terme.

Namjera investitora, PZ ulaganja i Romana Bindera, kojeg se povezivalo i s generalnom Vladimirom Zagorcem, bila je da na toj lokaciji izgradi četverokatnu garažnu kuću. No u startu je zapela na arheologiji, a sada je vrlo izvjesno da će sve biti ponovno zatrpano, a dio izložen pogledima turista.

Zatrpavanje dijela amfora

"Nedugo nakon početka radova na izgradnji stambene građevine s garažom u Kandlerovoj ulici naišlo se na arheološko nalazište koje je potom istraženo te je napravljen 3D video snimak. Po završenim istražnim radovima zaustavljena je izgradnja, a nalazište je ostalo otkopano do današnjeg dana.

Uslijed toga, s vremenom se pojavilo različito raslinje, a u nižim dijelovima zadržava se ustajala voda. Zbog nastalog stanja, a u cilju zaštite i uređenja ovog iznimno vrijednog prostora, Grad Pula započeo je postupak zaštite i uređenja prostora, koji je obrađen projektom u kojemu je detaljno navedeno tko može izvoditi radove i prema kojim uvjetima", stoji u pojašnjenju Odsjeka za informiranje Grada Pule, u kojem se u nastavku navodi da je na zahtjev Grada Pule izrađen glavni projekt konzervacije arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici, a koje je 18. lipnja ove godine Konzervatorski odjel u Puli Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture izdao prethodno odobrenje za izvođenje radova sukladno tom projektu.

- Što će i kojim redoslijedom raditi nalazit će se zapisano u Planu izvođenja kojeg će sačiniti odabrani izvođač radova. Tu će biti obuhvaćen redoslijed, način i postupak izvođenja radova. Nakon njegove izrade uslijedit će čišćenje raslinja i odvoz deponiranog arheološkog materijala. Preostale amfore u drvenim barakama pažljivo će se zatrpati pijeskom, a preko nasipa postavit će se geotekstil.

Nakon završene zaštite amfora, drvene barake će se demontirati i ukloniti. Najviši dijelovi nalazišta bit će prezentirani na način da će vrhovi zidova biti viši za 30 do 40 cm od isplanirane površine, po potrebi prezidani, te fugirani i na vrhu zaštićeni, a nakon konzerviranja zidova uslijedit će demontaža zaštitne ograde u Kandlerovoj ulici, kažu nadalje iz Grada.

Navode i da je izvođenje radova odgođeno ovog ljeta zbog loših vremenskih uvjeta i same turističke sezone, te će sada što skorije krenuti u realizaciju konzervacije lokacije. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter