Nakon više desetljeća medulinska općina dobila moderan sustav odvodnje

Uređen je komercijalni dio lučice, a do ljeta bit će odmuljen i dio s komunalnim vezovima (N. LAZAREVIĆ)
Uređen je komercijalni dio lučice, a do ljeta bit će odmuljen i dio s komunalnim vezovima (N. LAZAREVIĆ)

Medulinska općina najbogatija je istarska općina, ali i jedna od najbogatijih na Jadranu. Projekata iz godine u godinu ne nedostaje. Prema riječima općinskog načelnika Gorana Buića, među važnijim projektima na medulinskom području u prošloj godini bila je izgradnja sustava fekalne odvodnje, vodovodne mreže te pročistača otpadnih voda u Medulinu i Premanturi.

Nova javna plaža

- Puno smo radili na infrastrukturi i projektima koji na prvi pogled nisu vidljivi jer se nalaze metar, dva pod zemljom, ali su osnova daljnjeg razvoja i planiranja razvoja općine, što privatnih investicija i građana, što investicija općine i gospodarstva. Istaknuo bih izgradnju kanalizacije u Banjolama, Medulinu, Premanturi i Pomeru u koju je uloženo oko osam milijuna kuna. Isto tako, u vodovodnu mrežu koja se gradila paralelno i u Pomeru, Banjolama, Medulinu i Vintijanu uloženo je 9,5 milijuna kuna i sad je cijela općina puno bolje opremljena osnovnom komunalnom infrastrukturom. Osim toga, pušteni su u rad uređaji za pročišćavanje otpadnih voda u Premanturi i Medulinu. Oba uređaja su od izuzetnog značaja za naše područje, oni su rezultat višedesetljetne težnje mještana da konačno dobiju moderan sustav odvodnje. Uređaji su financirani iz projekta "Jadran", vrijednog gotovo 60 milijuna kuna. Lokalna mreža financirana je europskim sredstvima, uz 10-postotno sudjelovanje općine, kaže Buić.

Na pitanje nastavlja li se izgradnja kanalizacije i vodovodne mreže i ove godine i jesu li obuhvaćena sva naselja, odgovara da je Općina u postupku izrade studije izvodivosti za daljnji razvoj kanalizacijske i vodoopskrbne mreže. Projekcija ukupnih investicija je 230 milijuna kuna, u što ne ulazi samo Medulin, nego i Ližnjan i Šišan. Lani je izmijenjen i dopunjen Prostorni plan općine Medulin, ali i Urbanistički plan uređenja naselja Medulin, čime su definirani koridori prometnica i namjena površina koji prije nisu bili određeni.

- Konkretno, predvidjeli smo novu plažu između Kažele i Pošesa koja bi trebala biti javna, definirali smo sportsku zonu unutar autokampa Medulin koja obuhvaća zonu od Veslačkog kluba prema Rivi. U suradnji i uz sufinanciranje Ministarstva turizma uredili smo vjetrenjaču koja je postala lajtmotiv Medulina, objašnjava Buić.

Lučica za mještane

Nakon višedesetljetnog iščekivanja, ovih je dana počelo i odmuljivanje medulinske lučice, što je posao vrijedan 800 tisuća kuna.

- Medulinski porat je odlično zaštićen, ali je jako plitak, za zimskih mjeseci je suh. Odmuljivanjem će se sigurno povećati kvaliteta prvenstveno komunalnih vezova. Dio vezan uz komercijalne vezove smo odradili u ranijem razdoblju, a sad se ide u odmuljivanje vezova za mještane, što bi trebalo biti gotovo do ljeta, objašnjava čelni čovjek medulinske općine.

Općina Medulin planira realizirati i niz velikih projekata. Među njima su sportski centar Meduline Active Park za koji se ishoduje lokacijska dozvola, nakon čega će se pokušati pronaći model izgradnje. Moguće je, veli načelnik, da jedan dio kandidiraju za sredstva iz EU-fondova, uz model javno-privatnog partnerstva. Za zabavni park Campanož traje postupak provedbe parcelacije za državni dio parka, nakon će Općina, u suradnji s državom, raspisali natječaj za odabir investitora, što se očekuje uskoro. Treba se raspisati i natječaj za pravo građenja Sportskog centra u Banjolama.

U ovoj godini planiraju namaknuti sredstva EU-fondova za 20 milijuna kuna vrijedan projekt "Eko-arheološki park Vižula". Kandidirat će se i sedam milijuna kuna vrijedna izgradnja vrtića u Pomeru. Tu su i prometnice, cesta Paredine-Premantura, vertikala Burle i mala obilaznica Medulin-Ribarska-Brajdine-Medulin. Proračun je ove godine veći od 120 milijuna kuna, od čega na europske projekte otpada 30-ak milijuna.

- Među njima su park Vižula, vrijedan 20 milijuna kuna, te izgradnja vrtića u Pomeru koja će koštati sedam milijuna kuna. Imamo i neke manje projekte uređenja Lože, kao i Lokve u Medulinu koja bi također trebala biti sufinancirana iz europskih fondova, kaže Buić.

Novi vrtić i dom umirovljenika

Dok čekaju lokacijsku dozvolu, Medulinci su u općinskom proračunu osigurali sredstva za glavni projekt dogradnje škole i sportske dvorane. Izrađuje se idejno rješenje i za školu u Banjolama koja treba postati osmoljetka. Načelnik Buć kaže da je gotov radni primjerak idejnog rješenja doma umirovljenika u Banjolama koji bi imao stotinu kreveta.

- Bio bi to općinski dom s obzirom da javni poziv za iskazivanje interesa nije rezultirao zadovoljavajućim ponudama. Pokušat ćemo naći vanjske izvore financiranja, europske fondove i slično, a postoji i mogućnost izgradnje ekskluzivnijeg doma u Medulinu i to u suradnji s privatnim partnerom. Time bi se osigurao dio investicije za "socijalni" dom u Banjolama. Moja je želja da u prvoj polovici ove godine imamo građevinsku dozvolu za Banjole. Projektiramo i novi, moderni vrtić ovalnog dizajna za 24 djece u Premanturi na mjestu sadašnjeg vrtića koji je neuvjetan i vlaži. Radimo i na projektu kulturnog doma pored starog vrtića u Medulinu sa 150 mjesta, dok iza 3mc-a planiramo urediti centar za mlade, kaže Buić.

Poskupljenje ulaznica rasteretit će Kamenjak

Domaće stanovništvo učestalo se žalilo na drastično visoke cijene ulaza na Kamenjak. Na pitanje hoće li ulaznice na ljeto ponovno poskupjeti, načelnik Goran Buić odgovara da postoji mogućnost kupnje godišnjih ulaznica po povoljnih 200 kuna.

- Kamenjak je postao previše atraktivan i Javna ustanova razrađuje prometnu, turističku i ekološku studiju koja bi trebala ograničiti promet. Ovog ljeta neće se dogoditi ništa revolucionarno, međutim, ovakav način korištenja Kamenjaka nije dugoročno održiv. Nismo raspravljali o poskupljenju ulaznica, ali o tome treba razmišljati jer bi se na taj način Kamenjak rasteretio, veli Buić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter