Nakon ugodne zime ugodno proljeće

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

S prvim danom mjeseca ožujka oprostili smo se od ovogodišnje zime, a započelo je po mnogima najljepše godišnje doba u Istri. Proteklu smo zimu prije tri mjeseca dočekivali s određenim strahom, tim više što su se preko medija mogle pročitati razne "prognoze" ili predviđanja kako nam prijeti neugodna, hladna ili čak prava sibirska zima. Ništa se od toga nije ostvarilo. Naprotiv, zima će ostati u sjećanju kao gotovo idealna "istarska" zima.

Dva zahlađenja

Vremenski uvjeti zabilježeni na području Istre u posljednja tri mjeseca ostavili su nam lijepu i gotovo idealnu sliku o mediteranskoj klimi koja obilježava ova područja i samim time omogućuje ugodan boravak i u zimskim mjesecima koji na nekim ne tako dalekim područjima mogu biti vrlo neugodni.

Da je to tako najbolje pokazuju meteorološki podaci zabilježeni na meteorološkim stanicama širom Istre. Ukoliko bi željeli izdvojiti neke od značajniji događaja koji su obilježili ovogodišnju zimu bila bi to prije svega dva značajnija zahlađenja koja su pogodila Istru. Prvo se dogodilo upravo u danima oko Nove godine, a drugo u prvim danima veljače. U oba je slučaja u unutrašnjosti Istre zabilježen snježni pokrivač i vrlo jaka bura. Iako su spomenuta zahlađenja bila prilično jaka nisu bila ni blizu nekih jakih zahlađenja u bližoj ili daljnjoj prošlosti. Minimalne su se temperature zraka u unutrašnjosti Istre tek u nekoliko navrata približile granici od deset stupnjeva ispod ništice. U priobalnim područjima stanje je bilo još puno bolje, temperature se nisu spuštale niže od pet stupnjeva ispod ništice. U tek desetak kišnih dana, na području istarskog poluotoka je od početka godine palo između 100 i 150 litara kiše po metru četvornom. To je tek polovica od količina oborina koje su na tom području pale pred godinu dana.

Proljetni dani

Na kraju treba spomenuti još jednu važnu činjenicu koja je obilježila ovogodišnju zimu, a koja je od vrlo velikog značaja na sam doživljaj istarske zime. Odnosi se to na gotovo potpun izostanak magle. Magle je bilo vrlo malo i vrlo rijetko čak i u unutrašnjosti Istre, dok je u priobalnim područjima uopće i nije bilo.

Pojava magle je vrlo neugodna pojava koja stvara mnogobrojne probleme, a samim time što se ona u Istri sve rjeđe pojavljuje još je jedan znak da se zimske vremenske prilike u posljednjih nekoliko godina znatno poboljšavaju. Na temelju svega toga lako je zaključiti da je protekla zima u Istri bila gotovo idealna i svakako bi bilo poželjno da se nešto slično zabilježi u narednim godinama.

Slično kako je završila zima započelo je i ovogodišnje proljeće, temperature zraka su već značajno porasle, a u ovih nekoliko početnih dana bilo je i dosta sunčanih sati koji najavljuju da bi i proljeće u Istri trebalo biti lijepo i ugodno.

Tako nešto govore i trenutno dostupne prognoze vremena. Nakon umjerenog i brzo prolaznog zahlađenja i kiše koje će nas pogoditi sredinom tjedna vrijeme će do kraja tjedna stabilizirati uz porast temperatura zraka i uz dosta pravih proljetnih sunčanih dana. Svakako treba spomenuti i jaku buru koja će puhati tijekom četvrtka, ali koja će na sreću i dosta brzo oslabiti, a do kraja tjedna i potpuno prestati. Stabilno i ugodno vrijeme zadržati će se veći dio prve polovice ožujka, a kako je počelo može se očekivati da će i veći dio mjeseca biti lijep i ugodan. Godina je započela i više nego povoljno, to je sigurno dobar znak da će i čitava godina biti znatno povoljnija od prošlogodišnje koje je ostala zabilježena kao najkišovitija u dosta dugoj povijesti praćenja vremena u Istri. (Mario GRABAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter