Nakon kiše, stiže nam hladna fronta i snijeg

(Arhiva)
(Arhiva)

Nakon jake sibirske hladnoće, protekle noći cijelo područje propuhala je jaka južina. No novo zahladnjenje je pred vratima. 

Jaka južina i obilna kiša

-Prekjučer je temperatura zraka po kotlinama središnje Istre padala i do -17°C, a jutros su vrijednosti i pokoji stupanj iznad 10°C. Porast temperature zraka tako lokalno iznosi gotovo 30°C, što je ekstrem sam po sebi. Umjereno i jako jugo i jugozapadnjak pojačavaju dojam prave jesenske južine. 

Naglo je zatoplilo i u gorju. Nakon što su sinoć oborine počele u obliku snijega, s naglim zatopljenjem snijeg je brzo prešao u kišu. U 10 sati temperature zraka na Platku i na Učki kretale su se od 3 do 4°C, dok su na Zavižanu 2°C uz maglu i jak vjetar. 

Treba svakako spomenuti i iznimno obilnu kišu na riječkom području. Do 11 sati u Matuljima je palo čak 108 mm, a 50 mm zabilježeno je i na Labinštini. 

Stiže hladna fronta i snijeg

U poslijepodnevnim satima kišu će u gorju naglo zamijeniti snijeg kojeg lokalno može pasti i pola metra. U nastavku večeri s lokalno intenzivnijim oborinama doći će do daljnjeg spuštanja snježne granice. Prema većem dijelu prognostičkih modela, snježna granica mogla bi se spustiti sve do 250 metara nadmorske visine. 

U takvoj situaciji snježnim iznenađenjima može se nadati središnja Istra, ali i riječko zaleđe. Pri kraju oborina pokoja pahulja može zalepršati i uz obalu, no nakon dolaska glavnine zahladnjenja oborine će brzo prestati, što je i uobičajen razvoj događaja u sličnim situacijama. 

O količinama snijega je teško govoriti, posebice jer je snijeg gledajući klimatološke podatke na našem području rijetka pojava. No veći dio prognostičkih modela sugerira kako bi u višim dijelovima moglo doći i do stvaranja pokrivača, stoga ukoliko krećete na put – oprez! 

Južni vjetar zamijenit će nakratko umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, zatim buru koja će u prvom dijelu noći uslijed premještanja ciklonalnog centra prema jugoistoku ponovno okrenuti na sjeverozapadnjak. Vrijeme će se postupno smiriti već u noći na subotu . (Petar Radovan/Istramet).


Podijeli: Facebook Twiter