Nakon javne rasvjete na red dolazi nova kanalizacija u Lupoglavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lupoglav je veći dio protekle godine bio veliko gradilište. Ondje se od veljače do rujna 2016. provodila zacijelo najveća investicija otkako je 1993. Lupoglav postao općina, a radi se o rekonstrukciji 2,3 kilometra državne ceste kroz samo naselje. Investicija ja bila vrijedna 16 milijuna kuna, a uz rekonstrukciju ceste postavljeno je 1,2 kilometara vodovoda i 2,7 kilometara kanalizacijske mreže. Ovaj je veliki projekt realiziran suradnjom Hrvatskih cesta, Istarskog vodovoda i Hrvatskim voda, kaže općinski načelnik Franko Baxa. Osim toga izgrađeni su temelji, postavljene su cijevi i uzemljenja za javnu rasvjetu, te instaliran 41 kandelabar LED rasvjete.

Projekt procijenjen na 7,5 milijuna kuna

Ovime se značajnije utječe na smanjenje potrošnje električne energije, posredno na očuvanje prirode u postupku njene proizvodnje, te smanjenje svjetlosnog zagađenja tijekom eksploatacije ovakve javne rasvjete. Nakon što je postavljena uz glavnu cestu LED rasvjeta će se, sukladno energetskom preglednu javne rasvjete, postaviti i po lupoglavskim ulicama, kaže Baxa. Nakon naselja Lupoglav na redu su ostala naselja u općini Lupoglav, jer cilj je, kako kaže Baxa, sve postojeće klasične lampe javne rasvjete zamijeniti ekološkim rasvjetnim tijelima.

U ovoj godini najveća investicija na Lupoglavštini je nastavak gradnje kanalizacije u samom naselju Lupoglav. Ovaj je projekt procijenjen na 7,5 milijuna kuna, a u općinskom je proračunu kao učešće općine planirano 1,45 milijuna kuna. Projekt je kandidiran Hrvatskim vodama, ali prema Baxinim informacijama Hrvatske vode neće osigurati potrebnih 80 posto, od maksimalnog iznosa njihove participacije, već nešto manje, pa će se u skladu sa osiguranim sredstvima odvijati aktivnosti na gradilištu. Naime, cijeli projekt obuhvaća tri kilometra kanalizacijske mreže, dvije crpne stanice i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Očito je da će se gradnja kanalizacije Lupoglava morati odvijati u fazama, ovisno o financijskoj potpori Hrvatskih voda. Nakon toga Lupoglav će, što se komunalne opremljenosti tiče, biti u potpunosti riješen, napominje Baxa.

Sportska dvorana u fazi projektiranja

Trenutno je u fazi projektiranja nekoliko investicija na području općine Lupoglav, a među značajnijima je gradnja sportske dvorane, koja će ponajprije služiti školi za održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, ali i za potrebe zajednice. Prema idejnom rješenju bila bi to dvorana veličine malonogometnog igrališta s oko 180 sjedaćih mjesta u gledalištu. Dvorana bi imala toplu vezu sa školom, a s Ministarstvom obrazovanja razgovara se o mogućnosti kandidiranja na Mjeru 7.4 iz Programa ruralnog razvoja. Budući da je dvorana tek u fazi idejnog rješenja Baxa ne može odgovoriti koliko bi mogla koštati njena izgradnja.

- Radi se i na glavnom projektu za kanalizaciju na području Lesišćine koja će se kandidirati na natječaj Ministarstva graditeljstva, a uz to radi se i na idejnom projektu društvenog doma, također u Lesišćini. Napravljen je projekt za proširenje groblja u Dolenjoj Vasi, a sada se radi na ishođenju lokacijske dozvole, kako bi se projekt mogao kandidirati ne neki od natječaja. Realizacijom ovog projekta groblje u Dolenjoj Vasi dobit će 48 novih grobnih mjesta, a pred grobljem će se urediti parkiralište. U planu je kandidiranje rekonstrukcije ceste Viskovići-Brgini, duge oko jedan kilometar i procijenjene na 400 tisuća kuna, pa će u skladu s time Općine Lupoglav od Ministarstva graditeljstva, za tu namjenu, zatražiti 300 tisuća kuna. Insistirat će se na svim spomenutim projektima, ali prioriteti će ipak biti kanalizacija u Lupoglavu i dom u Lesišćini, kaže Baxa.

Zaobilaznica u fazi projektiranja

U planovima cestogradnje na ovom području je zaobilaznica Lupoglava duga oko 5,5 kilometara. Zapravo radi se o spojnoj cesti Vranja-Lupoglav kojom će izbjeći promet kroz središe Lupoglava. Prema informacijama Tamare Pajić, glasnogovornice Hrvatskih cesta, ova je cesta u fazi projektiranja, a na terenu se trenutno provode geotehnički istražni radovi.

Ipsilon na čekanju

Lupoglav je važno prometno čvorište stoga se na cestama koje prolaze tim područjem često nešto radi. Pogotovo je intenzitet radova zapaženiji na Istarskom cestovnom ipsilonu, a prethodnih su dana na toj najvažnijoj cesti izvođeni radovi na održavanju vijadukata, kaže Tae Balde, glasnogovornice Bina Istre. Međutim, na pitanje može li se uskoro očekivati početak gradnje druge trake Istarskog cestovnog ipsilona ne može odgovoriti jer sve je u rukama nadležnog ministarstva. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter