Nakon Facebooka, peticija Državnom odvjetništvu

Grupa podrške na Facebooku 
Grupa podrške na Facebooku 

Više od 27 tisuća korisnika Facebooka učlanilo se u dva dana u grupu "Želimo javno imena počinitelja koji su petardom ubili Miška", a jučer u podne oko četiri i pol tisuće ljudi potpisalo je peticiju upućenu Državnom odvjetništvu da bi se najoštrije kaznili počinitelji.

Broj članova i potpisnika iz minute u minutu raste, a posljedica je to revolta javnosti zbog teškog ranjavanja petardom psa Miška u Galižani.

Policija ni jučer nije iznosila imena mogućih počinitelja. Prema službenoj izjavi, kriminalistički istražuje veći broj osoba da bi se utvrdile okolnosti i identitet počinitelja. Međutim, na spomenutoj grupi na Facebooku u kojoj se traži da se javno objave imena počinitelja, neki od članova grupe prokazali su osobu koja je navodno nesretnog psa ranije zlostavljala gađajući ga zračnom puškom.

Podsjetimo, na rendgenskom snimku koji je napravio veterinar Stjepan Kočar nakon što je psa morao eutanazirati otkrivena su dva metka u glavi i vratu psa. Navodno čak postoje svjedoci koji su taj čin maltretiranja i vidjeli.

Na policiji ostaje da sve navode provjeri i javnosti obznani imena počinitelja.

Brojne udruge prijatelja životinja ukazuju na to da je od 1. siječnja ovakvo brutalno usmrćivanje životinja postalo kazneno djelo. Novi Kazneni zakon donosi značajne promjene propisujući strože kazne za ubijanje i mučenje životinja.

Prema novoj odredbi kažnjava se onaj "tko usmrti životinju bez opravdanog razloga". Tako je novi zakon ukinuo mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna, kao što je to bilo u starom zakonu, već umjesto dosadašnje kazne do šest mjeseci zatvora, člankom 205. propisuje se da će se "tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazniti kaznom zatvora do jedne godine".

Potpuno ukidanje mogućnosti izricanja novčane kazne za mučenje i ubijanje životinja upućuje na to da je zakonodavstvo Republike Hrvatske prepoznalo zlostavljanje i ubijanje životinja kao težak prijestup koji zahtijeva stroge zatvorske kazne.

Brojne udruge prijatelja životinja pozivaju stoga građane da prijavljuju policiji, Državnom odvjetništvu i veterinarskoj inspekciji zlostavljanje i ubijanje životinja te time potaknu sudove na izricanje zatvorskih kazni da bi nove odredbe Kaznenog zakona zaživjele u praksi. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter