Najviše sezonaca traže Valamar Riviera i Istraturist


S Uskrsom u najvećim istarskim hotelskim kućama počinje veća potražnja za sezonskim radnicima. Tako će ove godine prema anketi provedenoj među najvećim istarskim turističkim tvrtkama - pulskom Arenaturistu, rovinjskoj Maistri, porečkoj Plavoj laguni te Valamar Rivieri, novigradskoj Laguni Novigrad te umaškom Istraturistu - biti angažirano oko tri tisuće sezonaca i stalnih djelatnika koji rade u objektima koji su otvoreni cijele godine.

Najviše sezonaca ove godine očekivano traži najveća turistička tvrtka u Hrvatskoj Valamar Riviera, i to čak 2.500, ali ne samo u Istri, već i na Krku te u Dubrovniku, gdje ima svoje objekte. U Istri će ih biti više zaposleno zbog kompletne obnove objekata na Svetom Nikoli u Poreču koji će postati luksuzni resort s većim brojem kapaciteta nego je to dosad bio slučaj.

- Najviše sezonaca dolazi iz domicilnih županija, dok su u značajnom postotku zastupljene i slavonske županije. Ovisno o destinaciji, taj se postotak kreće između 30 i 40 posto.  U cjelokupnoj našoj grupaciji svake godine bilježimo izuzetno velik interes za natječaj za sezonske radnike. Uz redovite objave natječaja, blisko surađujemo s područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz domicilnih županija te slavonskih županija, kaže Gordana Fabris, direktorica ljudskih resursa u Valamaru.

Ističe da će u njihovoj tvrtki biti naglasak biti na sezonskom zapošljavanju u hotelskim operacijama, što uključuje poslove na recepciji, domaćinstvu, restoranu, kuhinji, animaciji i sportu te zapošljavanju novih pripravnika.

- Uz to, svi sezonski djelatnici prolaze kroz kratak program edukacije i stručnog osposobljavanja, a dio sezonaca koji su duži niz godina zaposlenici Valamara tijekom zime uključuju se u sve edukacije stručnog tipa i učenje stranih jezika, kao i stalni djelatnici. Ponosni smo na našu Valamar akademiju, kao i na činjenicu da je Valamar već devetu godinu za redom potvrdio status poslodavca partnera za izvrsnost u ljudskim resursima, tvrdi Fabris.

Po broju sezonaca koje zapošljava, Valamar slijedi Istraturist, koji će zaposliti 1.650 sezonaca.

- Procjenjujemo da će Istraturist u 2015. godini ostvariti blagi porast zapošljavanja, što znači da se za potrebe nadolazeće turističke sezone planira zaposliti nešto više od 1.250 sezonskih radnika, uz 400 radnika koje Grupa Istraturist zapošljava za potrebe organizacije ATP turnira. Sa zavodima za zapošljavanje diljem Hrvatske je već odrađen proces selekcije sezonskih radnika, a procjenjujemo da će se oko 70 posto sezonskih radnika ponovno vratiti na rad u Istraturist, od čega ih je 80 posto iz Istre, tvrdi tamošnji direktor ljudskih resursa, pravnih i općih poslova Andrea Štifanić. I u ovoj tvrtki ljeti su najtraženiji kuhari, konobari i sobarice. (B.BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter