Najveći porast na Jadranu bilježi Rovinj - 630 posto

Rovinj u ljetnim mjesecima poraste i za sedam puta
Rovinj u ljetnim mjesecima poraste i za sedam puta

Zbog turističke sezone u Istri se tijekom kolovoza više nego udvostruči broj stanovnika, pa se prema procjenama i analizi Hrvatske gospodarske komore za čak 350,5 posto poveća potrošnja hrane i pića, u odnosu na razdoblja van sezone. U Rovinju, koji broji u državi najveći broj stranih noćenja, i kojemu je broj stanovnika čak sedam puta veća nego inače, potrošnja je u odnosu na zimske mjesece veća za čak 630 posto. Riječ je, naravno, o simulaciji potrošnje na osnovu prošlogodišnjih rekordnih turističkih brojki u Istri i Rovinju.

A ove godine postoci će biti još i veći, s obzirom na veći broj turista koji će doći na Poluotok. Kako objašnjavaju u HGK-u, do ovih su podataka došli simulacijom porasta broja stanovnika u Istarskoj županiji na temelju dolazaka i noćenja stranih i domaćih turista u kolovozu.

Stranci kao 2,4 domaća potrošača

- Na temelju procjene da je potrošnja turista u segmentu hrane i pića veća od potrošnje domaćega kupca za oko 2,4 puta, u Istarskoj županiji potencijal potrošnje u segmentu hrane i pića u kolovozu je, zbog potrošnje turista, oko 4,6 puta veći u odnosu na potrošnju koju ostvari stanovništvo u razdoblju izvan sezone. Jedan turist "vrijedi" kao 2,4 domicilna stanovnika. Drugim riječima, povećanje broja stranih turista za jedan u kolovozu znači povećanje za 2,4 potrošača u segmentu hrane i pića. S obzirom na to da je u Istarskoj županiji ostvareno oko 6,69 milijuna noćenja stranih turista u kolovozu 2015. godine, a u toj županiji je, prema popisu iz 2011. godine, bilo 208.055 stanovnika, simulacija ukupnog potencijala potrošnje u segmentu hrane i pića izvan objekta smještaja iznosi 350,5 posto, navodi se u ovoj analizi.

Sličnom metodom došli su do potencijala porasta potrošnje u rekorderu turističkog prometa na Jadranu - Rovinju. Inače, prema toj analizi, u Istarskoj je županiji i najveći potencijal porasta potrošnje turista na cijelom Jadranu, što je i logično, budući da se upravo ovdje ostvaruje jedna trećina ukupnog turističkog prometa države.

- Prema podacima nekih od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, zamjetno je da je na vrhuncu turističke sezone, u kolovozu, prosječan mjesečni promet u segmentu hrane i pića u spomenutim trima najvažnijim turističkim županijama (Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj), veći za 70 do 130 posto u odnosu na prosječan godišnji mjesečni promet u tim županijama, navode u HGK-u, s time da se tih 130 posto odnosi na Istru.

Najviše troše Britanci

Inače, segment hrane i pića uzima se relevantnim, zato što za njega postoji i procjena prosječnoga dnevnog izdatka po turistu. Naime, prema podacima Instituta za turizam, prosječna dnevna potrošnja turista tijekom ljetnih mjeseci je oko 66 eura. Od 66 eura, 55 posto se odvaja za smještaj, 18 posto (oko 12 eura, odnosno oko 91 kn) na hranu i piće izvan objekta, te 27 posto za sve ostalo. Međutim, raspon potrošnje osjetno ovisi o emitivnoj državi turista. Primjerice, ispodprosječnu dnevnu potrošnju po osobi imaju Talijani (66 eura); Nizozemci (65); Mađari (63) te Nijemci i Poljaci (s po 62 eura). Nadprosječnu dnevnu potrošnju po osobi u eurima bilježe Austrijanci (72 eura); Francuzi (95) te Rusi (99) i Britanci (122 eura).

- Turizam je djelatnost koja ima značajnu ulogu u hrvatskom gospodarstvu, ali i nadalje ostaje izrazito sezonskog te ograničeno prostornoga karaktera. Samo u trima turistički najrazvijenijim županijama - Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj - ostvarilo se 66 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj u 2015. godini. Kalendarski gledajući, najviše noćenja tijekom godine ostvari se u kolovozu - više od 30 posto.  (Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter