Najveća europska bundeva teška 630 kg stiže u Motovun

Tomislav Pahović i Iva Jeletić (M. RIMANIĆ)
Tomislav Pahović i Iva Jeletić (M. RIMANIĆ)

Ove subote, 25. pod šatorom na motovunskom gornjem placu održat će se 5. po redu Festival terana i tartufa, poznat i kao TETA, najavio je na konferenciji za novinare Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun. Drevni će grad ugostiti domaće proizvođače terana i drugih vina, ali i one koji se bave otkupom i preradom tartufa. Na festivalu će svoje proizvode izložiti 20 izlagača, uz njih i nekoliko iz Vukovarsko-srijemske županije, koji će osim svojih gurmanskih delicija predstaviti i vrhunska vina iz Iločkih podruma.

Uz to oni će u Motovun, grad Velog Jože, donijeti najveću bundevu u Europi, tešku čak 630 kilograma, rekao je Pahović, dodajući kako će se svi koji dođu u Motovun moći s njom fotografirati. "Ovo je prilika da domaći vinari i tartufari promoviraju svoje proizvode, a posjetitelji uživaju u njima", zaključio je on.

Program će započeti u podne, nastavila je Iva Jeletić, direktorica Turističke zajednice općine Motovun. Goste će tijekom cijelog dana zabavljati Kvartet Istria, a bit će tu i Limena glazba iz Buja.

- U 14 sati zakazano je službeno otvaranje pete TETE, u 15 sati uručit će se priznanja najboljim proizvođačima terana, u16 je otvorenje izložbe Društva likovnih stvaratelja iz Pazina pod nazivom "U slast", rekla je Jelatić, dodala da nakon toga slijede fotografije  modela modne kolekcije Journey Alena Poropata iz Buzeta, koju će upotpuniti nastup bujske ženske vokalne skupine Romansa, dok će ljubitelji povijesnih tema moći poslušati predavanje prof. Livija Prodana o crticama iz povijesti vinogradarstva i vinarstva na Motovunštini.

Iskusni i profesionalni kuhari vodit će brigu o gastro showu na kojem će pripremati domaće delicije i jela od tartufa i terana. Gosti pete TETE, koji za 40 kuna kupe promotivnu čašu moći će kušati sva izložena vina, a uz nju će dobiti i listić na kojem će moći glasati za najbolje vino. Na taj način ulaze u bubanj za nagrade, a to su kolekcija zlatnih terana, kolekcija srebrnih terana i košarica proizvoda od tartufa. Tko će što od toga ponijeti sa sobom znati će se oko 19 sati, nakon izvlačenja sretnih dobitnika.

- U subotu će od Vižinade do Motovuna voziti i turistički vlakić Parenzana, pa osim automobilom, ili nekim drugim prijevoznim sredstvom, i Parenzana može biti dobar prijevoz do motovunskog festivala terana i tartufa, poručila je Jeletić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter