Najmlađe treba učiti o vrijednostima Istre

Barba Miho Orlić s djecom vrtića Dado (M. MIJOŠEK)
Barba Miho Orlić s djecom vrtića Dado (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić sudjelovali su danas na prezentaciji programa očuvanja kulturne baštine Istre i promociji narodnih nošnji Dječjeg vrtića "Dado" iz Štinjana, koja je održana u prostorima Doma za starije i nemoćne "Alfredo Štiglić".

Zavičajna nastava

Kako je pritom navela ravnateljica Doma Vesna Grubišić Juhas, riječ je o vrijednom programu koji za cilj ima i međugeneracijsko druženje. Tako je korisnik Doma, ujedno i svirač na tradicionalnim istarskim instrumentima barba Miho Orlić sudjelovao u radu vrtića, a djeca i odgajateljice su zauzvrat održale druženje u domu.

- Moram se zahvaliti i gradonačelniku te Gradskom vijeću Pule koji podržavaju naše programe, pogotovo one koji za cilj imaju izvaninstitucionalnu skrb, poput pomoći i njege u kući, dnevnog boravka i gerontološkog centra u kojem trenutno boravi više od stotinu sugrađana. Zahvalni smo i Istarskoj županiji koja nam pomaže u ulaganju u naše objekte pogotovo što se tiče energetske obnove te smo tako posljednjih nekoliko godina uložili više od pet milijuna kuna i danas imamo uvjetne zgrade, ustvrdila je ravnateljica Grubišić Juhas te pozdravila i učenike iz Francuske koji volontiraju u Domu u sklopu programa Erasmus +.

Ravnateljica vrtića "Dado" Snježana Bakša rekla je da je u sklopu županijskog programa Zavičajne nastave, u koje su uključene i osnovne i srednje škole, ali i vrtići, njen vrtić odabrao jedan segment, a to je kulturna baština. Zahvalila se Istarskoj županiji i Gradu Puli koji su s 10 tisuća kuna omogućili kupnju nošnji za djecu koju im je izradila zaštitna radionica Tekop Nova.

Istra ima što pokazati

U prigodnom govoru župan Flego je naglasio da djecu treba educirati da poštuju starije, ali ih i upoznati s vrijednostima zavičaja.

- U svijetlu svega što se događa u svijetu važno je upoznati svoje i poštovati različito. Svaka čast i kompjuterima i mobitelima, ali djeca moraju naučiti i hitati fjodnu i igrati na šćinke, kao naši stari, rekao je Flego, dok se gradonačelnik Miletić složio da treba upoznati svoje običaje da bi se mogli cijeniti tuđi: - Treba držati do svojeg zavičaja pa mi je drago da je Istarska županija uvela projekt Zavičajne nastave. Istra ima što pokazati Europi i upravo od najmlađih treba početi. Pokazati im običaje i naučiti ih njima, rekao je Miletić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa djeca su pokazala naučene istarske pjesme i recitacije, otplesala balun, a potom zaplesala zajedno sa štićenicima i djelatnicima Doma. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter