Najistarska biciklijada: Na Parenzani 600 sudionika


Kiša koja je od ranog jutra prijetila 17. izdanju tradicionalne biciklističke utrke Parenzane u Vižinadi, koja se ove godine održala pod motom "Put zdravlja i prijateljstva", nije uspjela otjerati entuzijaste, domaće i strane, kojih je bilo ukupno 600-tinjak. Biciklista je bilo 462, a ostalo su bili šetači.

S obzirom na varljivo vrijeme i bojazan organizatora – Općine i Turističke zajednice Vižinada – da će ljudi odustati, bilo je samo nešto manje sudionika od prošle, kada je ih je bilo rekordnih 650.

Biciklisti su se već prije 9 sati počeli slijevati u Vižinadu, kiša je sipila, da bi točno u 10 sati, kada se konačno sunce pokazalo, startali na put dug 46,7 kilometara. Vozili su trasu nekadašnje stare pruge, od Vižinade preko Tićana, Karojbe, Motovuna, Istarskih toplica i Livada, pa natrag do Ponte Portona i Vižinade.

Ispratili su ih, baš kao nekad, strojovođa s uzdignutom palicom i stara sirena parne lokomotive, koja je označila start. No, ove je godine sve to bilo pojačano novom, službenom himnom Parenzane "Biciklisti", koju je napisao Daniel Načinović, uglazbio Mauro Staraj iz Koktelsa, a pjeva Sergio Pavat.

Opet je najstariji natjecatelj bio Pietro Lonzarich iz Trsta, rođen 1926., koji ovu utrku nije propustio ni osmi put za redom, kao ni Flavio Ferenac iz države Ohio u SAD-u, koji svake godine u rodno selo Ferenci kod Vižinade dolazi posjetiti majku upravo u ovom terminu – da bi mogao odvoziti Parenzanu.

Najmlađi prijavljeni biciklisti bili su Dora Jacin i Gabrijel Vasiljević, rođeni 2008., te petogodišnji Gabrijel Romeo Cvitko. Svi su dobili pehare kao najmlađi sudionici na povratku, gdje su svi vozači imali osiguran ručak, majicu i medalju.

Manifestacija je imala i popratne sadržaje – 15 minuta prije biciklista startao je ultramaratonac Slađan Dragojević iz Buja koji od prvog izdanja trči Parenzanu. Ujutro su učenici OŠ Vižinada izložili svoje radove i istrčali 6. kros Parenzana.

Nakon biciklista, krenulo je najprije nekoliko tandema, a onda je ispred crkve u pravcu doline Mirne startao velik broj hodača i to u dvije kategorije – u kraćoj lakšoj i težoj, zahtjevnijoj i blatnijoj. I njih je ispratila sirena starog vlaka. Na povratku, opet na starom trgu sa šternom ispred crkve, svih su zabavljali na Parenzani nezaobilazni Šajeta, Ivan Bottezar i bend Tu i tamo. (Tanja KOCIJANČIĆ/Snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter