Najčešća imena i prezimena u Istri

Ilustracija (J. PREKALJ)
Ilustracija (J. PREKALJ)

S obzirom na najčešća ženska i muška imena te prezimena, prosječan istarski par zove se Marija i Ivan Benčić. Prema podacima iz popisa stanovništva 2011. za Istarsku županiju, sljedeći bi takav par bili Ana i Josip Buršić pa Mirjana i Mario Radolović.

Šalu na stranu, držimo se statistike: najčešća muška imena na Poluotoku su redom Ivan, Josip, Mario, Marko, Anton, Milan, Goran, Damir, Igor i Luka. Najčešća ženska imena su Marija, Ana, Mirjana, Ivana, Vesna, Kristina, Marina, Sanja, Gordana i Sandra. Pritom najviše Istrana nosi prezime Benčić, a zatim Buršić, Radolović, Peruško, Miletić, Božić, Brajković, Matošević, Poropat i Ivančić.

Iako tradicionalna imena još uvijek dominiraju istarskim prostorom, nedvojbeno ih istiskuju neka nova, primjerenija globalnom svijetu, ili čak i stara imena, biblijska, a koja opet doživljavaju svoju renesansu poput Davida. Tu su još i Mateo, Filip, Leon i Erik, odnosno Sara, Nika, Lucija, Lara i druge, kada su djevojčice u pitanju.

U proteklom desetljeću, od 2000. do 2011. najviše je novorođenih djevojčica dobilo ime Lana, Sara, Nina, Ana i Nika, a kod dječaka to su Luka, David, Ivan, Antonio i Marko. Na tom je tragu bila i naša analiza rođenih u 2010. godini, koju smo radili prema tada popularnoj rubrici u Glasu Istre "Naše bebe". Tada je najčešće žensko ime za novorođenče bilo Lana, a muško David. Te su godine visoko kotirale i Eme, koje se na popisu stanovništva za prošlo desetljeće nalaze na osmom mjestu, te Nine. U toj smo analizi uočili i izuzetno često apostolsko ime Luka, ali i Erika.

S novim generacijama, dakle, u povijest će otići tradicionalna imena poput Josip i Marija, dok se tome pokušava othrvati Anton u internacionalnom obliku - Antonio. Ivan i Ana, očekivano, još uvijek odolijevaju pomodnim imenima što pokazuje da su to imena za svako doba.

Kada su u pitanju stare generacije, počevši od onih rođenih prije devet desetljeća, najčešća su imena bila Ivan, Josip, Anton, te kasnije Mario, odnosno Marija, Ana i Milka. Ta su imena među novorođenim zadržala primat do gotovo 1960-ih, a u 1950-ima im se pridružuju i Branko te Mirjana i Vesna. Velika promjena u davanju imena novorođenoj djeci na istarskom poluotoku uočljiva je tijekom 1960-ih i 1970-ih kada po brojnosti dominiraju Damir, Mladen, Davor, Igor, Alen i Goran. Među ženskom djecom, uz već spomenute Vesnu i Mirjanu, sve su češće Sandra, Suzana, Kristina, Sanja, Danijela, Gordana… (Piše Zvjezdan STRAHINJA)

CIJELI TEKST ČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS TISKANOG IZDANJA.


Podijeli: Facebook Twiter