Najčarobnija pješačka staza Labinštine


Posebnost i najveća atrakcija staze su višemetarski slapovi i mogućnost da se za samo pet minuta od mora možete osvježiti ispod slapova u tirkiznom jezeru. Staza i okolina zaštićeni je prirodni krajobraz. Na toj stazi sakrivene su možda i najljepše prirodne tajne Labinštine čuvane budnim okom božice Sentone. (Labinska božica Sentona - zaštitnica putnika zapravo je novi je turistički brend Labina i Rapca. Sentona označava kvalitetu, tradiciju, izvornost i prirodnost Labinštine).

Kako tu stazu opisati? Naišao sam na izraz "najčarobnija pješačka staza Labinštine" koji je u samo četiri riječi opisuje što bi po meni bilo i dovoljno. Ali, ipak ću Vas s par riječi i slika pokušati nadahnuti da je posjetite, upravo sada, u proljeće, nakon kiša, kada su njeni, kako ih zovu "Vilinski gajevi" zeleni, a njeni potoci, brzaci, slapovi i jezerca prepuna bistre vode. Najljepše doba za obilazak svakako su travanj i svibanj kada je staza prepuna cvijeća, posebno ciklama te nekoliko autohtonih submediteranskih vrsta te pršti od proljetnih boja i mirisa.

Slapovi bezimenog potoka (naišao sam na ime Pećina) prelijevaju se preko sedrenih barijera, a preko potočića i brzaca vodi vas sedam mostića, naići ćete na dva mjesta za odmor s kamenim stolovima te stići skoro do same obale mora, a tu je i za vrelih ljetnih dana nadomak samoj obali moguće pronaći hlad i osvježenje. U blizini se nalazi i tajanstvena Negrijeva spilja s nepresušnim izvorom bistre vode koji izvire iz unutrašnjosti stijena.

U blizini, kraj najvećeg slapa koji se izlijeva u prekrasno jezero tirkizne boje, nalaze se ostaci i ruševine staroga mlina kojega su te vode pokretale. Slap je smješten u potočnoj dolini zaljeva Maslinica. Tu ćete prolazeći njenim kanjonom uz svježe mirise primorskog bora, lovora i brnistre doživjeti praznik za sva vaša čula.

Staza je jednosmjerna, ja bih vam preporučio uspon iz Rapca do staroga Labina i povratak istim putem. U suprotnom staza započinje na izlasku iz starog grada Labina (ne zaboravite na kafe u prekrasnom ambijentu starog trga i lože Velo kafe), pored ureda turističke zajednice, te silaz stazom do Rapca traje oko sat vremena. Uspon može za sve s prosječnom kondicijom uz zaustavljanja i odmore potrajati i do dva sata. Pogodna je za sve uzraste i osobe u normalnoj fizičkoj kondiciji. Na dijelovima je strma pa je potrebna udobna sportska obuća. Staza je duga 2,4 kilometra s visinskom razlikom 236 metara. Usporedbe radi duljina i visinska razlika približno su iste kao na usponu iz Brgudca na popularno planinarsko odredište Korita.

Ukoliko se odlučite stazu preći u samo jednom pravcu i ne koristiti javni prijevoz ili nemate prijatelje u okolici, organizirajte se s dva automobila. Kako? Lako!

Osim opisane staze, na Labinštini se skriva još puno lijepih krajeva, označenih staza i šetnica vrijednih posjeta. Od obale Rapca pa sve do Skitače, Crne Punte, poluotoka Ubas i zaljeva Tunarica, a o svemu drugim zgodama. (Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter