Najbolje njoke s marmeladom umijesili Veseli Istrijan

Pobjednička ekipa Veseli Istrijani (Ester DIKLIĆ)
Pobjednička ekipa Veseli Istrijani (Ester DIKLIĆ)

Ekipa pod nazivom "Veseli Istrijani" iz Poreča, u sastavu Vladimir i Branka Pantović, Ornela Bratović i Slavica Božić, pobjednik je kuharskog natjecanja u pripremanju njoki s marmeladom na starim špaherima, održanog u sklopu obilježavanja blagdana sv. Kuzme i Damjana, mjesnih zaštitnika Kaštelira.

Natjecali se i turisti i kaštelirski stranci

Peto izdanje natjecanja održano je na placi, a osim pobjedničke, okupilo je i drugoplasiranu ekipu stolnoteniskog kluba Bambi koju su činili Nedžada i Damir Vidović te Marija Aščić. Treće su mjesto podijelili ekipa vokalne etno skupine Nigrignanum u sastavu Marija Bravar, Ernesta Ventin i Ana Kovač te "Strangers in the Kitchen", koju su činili Nick i Peter, stalno nastanjeni stranci u Kašteliru. Nagrađene ekipe osvojile su redom - pršut, pancetu i sir te dva sira. Natjecale su se još ekipe lokalnog DVD-a Grom, Zajednice Talijana iz Labinci, udruge Vika iz Višnjana, kao i grupa turista iz Kölna.

Na kuharskim pozicijama natjecatelje su čekali gramperi po kojima je Kaštelir poznat te marmelada i razni dodaci - pržene mrvice, čokolada i cimet, a u sat i pol imali su zadatak napraviti njoke s marmeladom. O najboljima je odlučivala ekipa kojom je predsjedavala profesorica Helena Miletović, a činili su je još bivša novinarka i urednica Glasa Istre Vesna Medvedec, Pina Vinkerlić, Irena Diklić i Valter Ružić.

Svi su se špaheri dobro dimili

Podijeljene su i sve porcije njoka i palačinki koje su pripremane mimo natjecanja, a posjetitelji, prijatelji i znanci koji su došli bodriti natjecatelje zajedno s njima dobro su se zabavljali. Nekima su se njoki lijepili, nekima su ispali "mega njoki", ali svi su se špaheri dobro dimili. Za glazbenu podlogu pobrinuli su se limena glazba lokalnog KUD-a pod vodstvom Elvisa Soldatića i skupina Nigrignanum. Organizatori su Općina i Turistička zajednica Kaštelir-Labinci.

Turnir na obnovljenoj streljani

U povodu Kuzminje otvorena je i obnovljena streljana na Vrbanovici, gdje je u nedjelju održan prvi Memorijalni turnir u gađanju letećih meta - disciplina trap, posvećen lani preminulom Denisu Tasiću. Streljana izgrađena 1985. godine, obnovljenja je zahvaljujući entuzijazmu mještana i uz pomoć sponzora. Svečanu traku ispred obnovljene streljane presjekao je mladi Kevin Ružić, a prvi je zapucao najstariji prisutni lovac Franko Kocijančić. Natjecalo se ukupno 40 natjecatelja lovačkih društava iz cijele Istre. Najuspješniji je bio Michael Tasić, a slijede Mirko Bernobić i Zoran Radojković, svi nagrađeni peharima. (V. HABEREITER, snimila Ester DIKLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter