Najava međunarodnog skupa o istarskom gospodarstvu

Elvis Orbanić, Alida Perkov, Viviana Benussi i Robert Matijašić najavili su skup (A. DAGOSTIN)
Elvis Orbanić, Alida Perkov, Viviana Benussi i Robert Matijašić najavili su skup (A. DAGOSTIN)

Međunarodni znanstveni skup "Istarsko gospodarstvo jučer i sutra" u suorganizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Sveučilišta Ca' Foscari u Veneciji, održat će se 22. i 23. studenog u Državnom arhivu u Pazinu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u toj ustanovi ravnatelj DAPA-e i organizator događaja Elvis Orbanić.

Simpozij će se sastojati od tri dijela, pri čemu će znanstveni obuhvatiti istraživanje gospodarskog razvitka unutar istarskog područja od prapovijesti do danas. U gospodarskom bi se dijelu kroz znanstvene radove s ciljem uključivanja u međunarodne projekte i fondove istražile mogućnosti valorizacije istarske gospodarske baštine u funkciji turizma i gospodarstva, dok bi se treći dio znanstvenog skupa odnosio na pripreme i evaluaciju osnivanja Muzeja znanosti i gospodarstva u Istri, kazala je idejna začetnica simpozija Alida Perkov.

- Ovim projektom želimo povezati ekonomiju i humanističke znanosti, pogotovo povijest, što su dva stožera našeg mladog sveučilišta, intenzivirati suradnju sa sveučilištima u okruženju te usustaviti spoznaje o prošlosti istarskog gospodarstva pogotovo 19. i 20. stoljeća, kazao je rektor pulskog sveučilišta Robert Matijašić.

Novinare je zanimalo u kojem bi se istarskom gradu budući Muzej znanosti i gospodarstva Istre osnovao. Dožupanica Viviana Benussi rekla je da bi ta istraživačko-muzealna institucija bila prvenstveno vezana za sveučilište, pa bi to vrlo vjerojatno bila Pula, s time da bi takav centar bio poveznica na koji bi se oslanjale ostale istarske lokacije znanstveno-ekonomske povijesti, primjerice Rovinj, Labin, muzej električne energije u Karojbi, budući "Putevi mlinova"… (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter