Nagrađena najbolja istarska vina lanjske berbe

(
(

Najbolji istarski vinari, oni dokazano najbolji prema ocjenama koje su dobili za svoja vina koja će biti predstavljena na predstojećoj Vinistri koja se u porečkoj dvorani Žatika otvara u petak, u srijedu su na prigodnoj svečanosti u porečkom hotelu Parentium primili zaslužena odličja, medalje, diplome i šampionske titule. Bio je to trenutak ponosa, jer kako je naglasio predsjednik udruge Vinistra, Nikola Benvenuti, prošla je godina za vinare bila izuzetno teška, možda najteža u posljednjih nekoliko desetljeća, i trebalo se izuzetno potruditi da bi se napravilo dobro vino.

«Znate da sam vaš fan, da obožavam vašu malvazijiu i vaš teran, i baš zato što je lanjska godina bila tako teška, s posebnim iščekivanjem dočekujem ovogodišnju Vinistru i da vidim kakva je to malvazija izašla iz vaših vinograda», rekao je na svečanosti porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

«Vinistra je remek-djelo Istarske županije», rekao je pak županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, te nagrađenim vinarima poručio neka iskoriste šansu koju kao poljoprivrednici imaju za korištenje sredstava iz europskih strukturnih fondova.

Ugledni gost iz samog vrha vinskog svijeta, predsjednik OIV-a, odnosno Međunarodne organizacije za lozu i vino Jean-Marie Aurand, čestitao je Hrvatskoj na aktivnom sudjelovanju u radu OIV-a te naglasio daa «Svijet malvazija», međunarodno natjecanje malvazija u sklopu Vinistre na kojemu je ove godine ocjenjivano 140 uzoraka iz pet zemalja, pripada u top-10 vinskih natjecanja u svijetu kojima je ova organizacija pokrovitelj.

Naposljetku, hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pohvalio je istarske vinare i njihovu jedinstvenu strategiju ponude vina u sklopu promocije cijele Istre kao turističke destinacije, usporedio je Istru s Olimpom, rekavši da su «antički bogovi sigurno i ovdje stolovali da bi uživali u vrhunskim autohtonim proizvodima Istre».

Za najbolja autohtona vina Istre u nastavku svečanosti šampionske su plakete primili vinarija Novacco iz sela Fernetići kraj Brtonigle za najbolju mladu istarsku malvaziju, za najbolju zrelu istarsku malvaziju vinarija Banko iz sela Bašići kraj Tinjana, za najbolji zreli teran Bruno Trapan iz Šišana, i za najbolji zreli refošk Steras iz Izole.

Uručeno je i po 17 zlatnih medalja za malvaziju i teran, devet zlatnih medalja za druge varijetete malvazije, zatim po pet zlatnih medalja za cabernet sauvignon i crno miješano vino, četiri za žuti muškat, po tri za refošk i merlot, po dva za chardonnay i momjanski muškat, te po jedna za bijelo miješano vino, za cabernet franc, crni pinot, rose, sauvignon blanc i žlahtinu. Kroz trodnevno ocjenjivanje za ovogodišnju Vinistru inače je prošlo čak 314 uzoraka vina. Osim medalja, dodijeljena su priznanja i za najbolje ocijenjene rakije i maslinova ulja te diplome za ovogodišnje dobitnike oznaka IQ za malvaziju i teran. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter