Nagrada Josipu Klibi, motoru filipanskog kraja

Josip Percan, Josip Kliba i Marijan Kostešić (Z. STRAHINJA)
Josip Percan, Josip Kliba i Marijan Kostešić (Z. STRAHINJA)

- Hvala svima koji su prepoznali moj rad i moje projekte da bi uopće i stigli do ovoga što imamo. No, ima još mnogo i starijih i mlađih od mene koji zaslužuju nagradu za razvoj ovog kraja, poručio je prekjučer, na Dan općine Marčana, Josip Kliba primajući nagradu Općine za više od 50 godina uspješnog javnog i društvenog rada te iznimnog doprinosa u gradnji infrastrukture, razvoju sporta, mjesne samouprave i razvoju svog kraja. Svečana sjednica Općinskog vijeća za Dan općine održana je u hotelu Croatia u Dugoj Uvali.

Pola stoljeća aktivnosti

Bepo Kliba, kako su rekli načelnik Marijan Kostešić i predsjednik Vijeća Josip Percan, motor je razvoja filipanskog kraja i Marčanštine. Kliba je rođen u Filipani 1943., a u javnom i društvenom životu aktivan je od omladinskih dana kada je osnovao nogometni klub. Dok je bio na čelu mjesne zajednice Divšići glavna mu je okupacija bila rješavanje -pa i radnim akcijama - komunalnih potreba mještana; struje, vode, asfalta, društvenih domova, groblja, telefonije… Dvaput je biran za vijećnika Skupštine općine Pule, odlikovan je medaljom i spomenicom Domovinskog rata, aktivan je član antifašističkih boraca i antifašista te sudac porotnik Županijskog suda u Puli.

Svečanoj su se sjednici, uz vijećnike i brojnih mještane, odazvali i istarski dožupan Miodrag Čerina, načelnik prijateljskog Generalskog Stola Alen Halar sa zamjenikom Damirom Škrtićem, vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović, pulski dogradonačelnik Fabrizio Radin te predsjednik Saveza sportova IŽ-a Anton Peruško.

Kroz duži govor o učinjenom i planovima, načelnik Kostešić obrušio se na sve težu situaciju vođenja Općine u uvjetima recesije, ali i vladinih nameta na čijem se udaru našla lokalna samouprava.

Glava iznad vode

- Za društvene smo djelatnosti lani potrošili 4,3 milijuna kuna, u tome smo uspjeli samo zato jer su nam prihodi to omogućili. No, trebali bi najviše voditi računa o komunalnoj infrastrukturi, a ne se pretvarati u socijalni servis za one koje su drugi odbacili, rekao je Kostešić. Među brojnim projektima naveo je da je lani završena treća faza rekonstrukcije ceste Marčana - Križ, a nastavku se nadaju u ovoj godini. U Marčani je, veli on, izgrađen prvi dio oborinske, fekalne i vodovodne mreže, kojoj se također nastavak planira u ovaj godini, a isto je i s uređenjem dječjih igrališta. U planu je nastavak radova na rivi u Krničkom portu, uređenje nerazvrstanih cesta, izgradnja kapela, ali i gradnja marčanske zaobilaznice, za koju je, kaže, izvlaštenje u tijeku. Kostešić smatra da bi ta cesta, kojom bi se preusmjerio sav teretni i putnički promet prema obali, bila gotova za dvije godine.

Na načelnikove riječi da su i u teškim vremenima pozitivno završili fiskalnu godinu i ipak uspjeli (o)držati glavu iznad vode, Čerina je napomenuo da je to tek skromna ocjena.

- Glava je Općini Marčana daleko iznad vode, poručio je dožupan aludirajući na to da je u ovom kraju puno toga učinjeno. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter