Na vodnjanski Leron stiže 11 skupina iz četiri države

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Mimohodom sudionika u petak u 20 sati otvara se 14. Leron, Međunarodni festival folklora koji u Vodnjan već dugi niz godina dovodi plesove, glazbu, nošnju i običaje iz različitih krajeva svijeta. Dvodnevni festival u režiji Zajednice Talijana iz Vodnjana i Talijanske unije ove godine okuplja 11 grupa iz Italije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Nakon mimohoda koji od Doma mladih prema Narodnom trgu vodi kroz Trgovačku ulicu, svi će se sudionici kratko predstaviti i na bini na placi, nakon čega slijedi dizanje zastave Lerona i svečano otvaranje. U natjecateljskom dijelu programa prve će večeri, u petak, od 21 sat nastupiti domaće grupe - folklorne skupine Zajednice Talijana iz Vodnjana i Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, Folklorno društvo Peroj 1657, DKUS Mendula iz Medulina, VKD Frankopan iz Vrbnik s otoka Krka te KUD Dalmacija iz Dugog rata.

U subotu će se na istom mjestu i u isto vrijeme publici predstaviti inozemne skupine: GF Corale Rododendro iz Valli di Lanzo (Italija), MacLennan Scottish Group iz Suttona (Ujedinjeno Kraljevstvo), GF Balarins di Buie - maestro Emma Pauluzzo iz grada Buia (Italija), HKUD Luke iz Višići (BiH) te GF I Bej iz grada Erba (Italija). Nastupe sudionika s prve i druge večeri ocjenjivat će publika iz 22 sata, a dodjela nagrada i zatvaranje festivala slijedi u 23 sata. Pobjednicima će biti dodijeljena skulptura lerona, tradicionalnog gudaćeg glazbala, koju je u keramici izradio Igor Fabris.

U subotu će se prijepodne, točnije u 11 sati, u Zajednici Talijana održati okrugli stol pod nazivom "Njegovanje tradicije i običaja u vrijeme globalizacije", a u Lođi u istoj zgradi u 20.30 sati bit će predstavljen dokumentarni film CENKI-ja koji prati put jedne folkloristice od njenih najmanjih nogu. U 19.30 sati u župnoj crkvi sv. Blaža održat će se svečana misa, a molitvu folkloraša sudionici će izreći svaki na svom jeziku. Za učesnike festivala u 10 će sati u subotu biti upriličen prijem kod gradonačelnika Vodnjana Klaudija Vitasovića.

Leron sufinanciraju Istarska županija i Savjet za nacionalne manjine republike Hrvatske te Grada Vodnjan. Uz brojne sponzore, organizatoru podršku pruža i Turistička zajednica Vodnjana. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter