Na Učki petnaestak centimetara snijega

Snijeg zameo Učku (ISTRAMET)
Snijeg zameo Učku (ISTRAMET)

Najveću istarsku goru Učku zameo je snijeg tijekom noći s četvrtka na petak.

Snježni pokrivač debeo je između 10 i 15 centimetara, a očekuje se daljnji nanosi tijekom noći s petka na subotu i idućih dana, javljaju iz udruge Istramet kojima se zbog snažne grmljavine oštetila meteorološka postaja na Vojaku. Grmjelo je tijekom noći diljem Istre, a najjači udari munja zabilježeni su uz zapadnu obalu Istre od Savudrije do Medulina.

Grmljavinu su pratili pojačan vjetar, pljuskovi i tuča koja je zabilježena u zapadnoj polovici Istre, a najjače je padala na području Poreča, Umaga i Savudrije. No, zasad nema informacija o većim štetama. Najveće količine oborina ipak su prema podacima Istrameta pale u unutrašnjosti poluotoka, pa je tako Labin bilježio 22 mm, Pazin 21 mm, dok je u primorju najviše kiše zabilježeno u Dajli (16 mm) i Medulinu (15 mm).

Tijekom subotnjeg jutra Istramet najavljuje oblačno vrijeme uz čestu, mjestimice obilnu kišu. Danju će se vrijeme postupno smiriti, a moguća su i sunčana razdoblja. Puhat će umjerena i jaka bura, sredinom dana levant, prolazno sa olujnim udarima. Temperature zraka bez većih promjena u odnosu na petak. U nedjelju djelomice sunčano vrijeme, povremeno uz povećanu naoblaku, posebice u unutrašnjosti poluotoka. Puhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima mogući su i olujni udari. Jutarnje temperature zraka od 4 do 9, a dnevne do 14 stupnjeva Celzijusa. Počekom idućeg tjedna stiže jako zahlađenje, a temperature zraka mogle bi pasti ispod siječanjskog prosjeka. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter