Na turističkoj mapi i djela pulskih dobročinitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Danteovom trgu u ponedjeljak je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Filantropski itinerer - turistička mapa grada Pule u povodu Svjetskog dana turizma. Kako je rekla direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, riječ je o projektu kojeg realiziraju zajedno sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.

Turizam dostupan svima

- Svjetski dan turizma provodi se ove godine pod sloganom "Turizam za sve: promicati sveopću dostupnost", što znači da se turizam ne može ograničiti jer pravo na odmor i slobodno vrijeme imaju svi turisti bez prepreka. Turističke destinacije i usluge trebaju biti dostupne svima neovisno o kulturnom profilu, ograničenjima ili potrebama. S druge strane, filantropija je dobročiniteljstvo, dobra volja da se pomogne bližnjem i posebno podrazumijeva brigu prema ljudima koji nisu u mogućnosti zadovoljiti svoje osnovne potrebe. Kao takva, idealno se uklapa u ovogodišnji Dan turizma, navela je Cinkopan Korotaj.

Predstavila je tako kartu "Turistički itinerer pulskih filantropa" na kojoj se, kako je rekla, nalazi deset lokacija koje su dobročinitelji kroz povijest poklonili gradu Puli. Usto, tu se nalaze i pitanja na koja turisti mogu odgovoriti i ubaciti u kutiju u Turističkoj zajednici pa će iduće godine biti izvlačenje nagrada, a to je smještaj u Puli u 2018. godini.

Katalog i kartu uredio je, a jučer i predstavio Andrej Bader, ujedno i autor prigodne izložbe o filantropiji. Kako je naglasio, konferencija za novinare ciljano je održana na Danteovom trgu jer se tu nalazi jedna od deset točaka s karte, prvo pulsko kazalište Pietra Ciscuttia.

Pula nije kulturna provincija

- Mnogi gradovi ponose se svojim kulturnim znamenitostima poput Zadra, Šibenika ili Dubrovnika te se često ističe da imaju najstarija kazališta u Hrvatskoj. No, mi smo ispred svih. Naše kazalište datira iz 1865. godine, dok Split ima ono iz 1893., a Zagreb iz 1895. godine. Imali smo mnogo ljudi dobročinitelja u gradu Puli i upravo ovom inicijativom želimo dati obol svima njima koji su utkali svoju viziju u bolji i plemenitiji grad. Ne smijemo zanemariti te osobe i ovaj grad, za koji mnogi kažu da je kulturna provincija, ali to Pula zasigurno nije. Konkretno, ovdje je kazalište Pietra Ciscuttija, potom crkva, škola i fontana, a sve su nastale dobrovoljnim prilozima dobročinitelja. Upravo na ovom trgu su nekada gradske vlasti 21. prosinca dijelile siromašnima kruh, meso, odjeću i obuću. Godine 1872. na ovom je trgu tadašnji podestat De Martini dao izgraditi fontanu jer je grad u to vrijeme imao nestašicu vode. Svaki korak Pule ima dokaze o dobročiniteljima i njih se ne smije zaboraviti, zaključio je Bader.

U Puli ove godine 1,7 milijuna noćenja

Prigodno uz Svjetski dan turizma, predsjednica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj iznijela je rekordno dobre turističke rezultate za grad Pulu.

- Do subote 24. rujna u Puli je boravilo više od 320 tisuća gostiju koji su ostvarili gotovo 1,7 milijuna noćenja, što je rekord. Lani smo 12. rujna prešli brojku od 1,6 milijuna, a ove godine, eto, premašujemo 1,7 milijuna noćenja. To su brojke koje pokazuju rast u Puli pa bih željela čestitati svim turističkim djelatnicima Svjetski dan turizma, ali i svima onima koji rade u srodnim granama na još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni. No, ona još nije gotova, imamo još za raditi, ali su i ove brojke već značajne, navela je Cinkopan Korotaj. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter