Na Sveučilištu Jurja Dobrile oko 1.300 upisnih mjesta

(Arhiva)
(Arhiva)

Na portalu "Postani student" otvorene su prijave za upis studija u sljedećoj akademskoj godini, a profesorski timovi s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile već su na terenu. Po srednjim školama u Istri, ali i u drugim krajevima Hrvatske odakle dolazi 60-ak posto sadašnjih pulskih studenata, maturantima - od ove godine i učenicima trećih razreda srednjih škola - predstavljaju uvjete studiranja te 50-ak preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija koji se izvode na tri fakulteta, četiri odjela i Muzičkoj akademiji pulskog Sveučilišta.

Novim će brucošima, sada je već izvjesno, na raspolaganju biti i novi program - stručni studij sestrinstva koji još od lani čeka dopusnicu Ministarstva, odnosno ocjenu Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Novi Odjel za tehničke studije

- I za sve postojeće studijske programe, u jeku pripreme za novu akademsku godinu, provode se izmjene i dopune izvedbenih nastavnih planova, a u tijeku je i revizija pojedinih studijskih programa. Osuvremenit će se sadržaji, odrediti i nabaviti nova potrebna literatura. Cilj je pratiti razvoj znanosti i tehnologije te uskladiti se sa sličnim studijima u zemlji i inozemstvu, kako bi se postigla što bolja usporedivost studijskih programa, radi jačanja domaće i međunarodne mobilnosti studenata.

Uz društvene i humanističke znanosti te umjetnost, što je pulska tradicija, razvijamo i tehničke, prirodne i biomedicinske znanosti, okrećemo se STEM području i traženim profesijama. Nedavno smo osnovali 11. sastavnicu Sveučilišta - Odjel za tehničke studije, u kojem je ove akademske godine otvoreno Proizvodno strojarstvo, kaže rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Alfio Barbieri.

Novi stručni studij sestrinstva pridružit će se studiju Znanost o moru u Odjelu za prirodne i zdravstvene studije. Na Odjelu za informacijsko-komunikacijske tehnologije izvodi se preddiplomski, a od lani i diplomski sveučilišni studij informatike. U Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije su Kultura i turizam te Talijanski jezik i književnost. Muzička akademija dobila je dopusnicu i uskoro otvara poslijediplomski specijalistički studij klasične harmonike, a Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u postupku je dobivanja dopusnice za poslijediplomski specijalistički studij Marketing usluga.

- Na Filozofskom fakultetu pripremaju se studiji arheologije i anglistike, prvo na preddiplomskoj razini i to od 2018./19. akademske godine. Studij engleskog jezika i književnosti moći će se, kao dvopredmetni, kombinirati s drugim stranim jezicima, ili s hrvatskim jezikom i književnošću. Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti planira se preddiplomski stručni studij predškolskog odgoja podići na razinu sveučilišnog studija. Time ćemo našim studentima omogućiti prijelaz na diplomsku razinu sveučilišnih studija bez polaganja razlikovnih ispita pri nastavku studija predškolskog odgoja u Rijeci, Zagrebu ili Osijeku, kaže prof. dr. sc. Nevenka Tatković, prorektorica za nastavu i studente. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter