Na Stanciji Grande golferski kompeks i "four star" hotel

Ladanjska palača Stancija Grande (Alen RAKO)
Ladanjska palača Stancija Grande (Alen RAKO)

Umaško gradsko vijeće jednoglasno je donijelo odluku o donošenju Urbanističkog plana uređenja golf igrališta Stancija Grande. Inicijativa za izradu ovog dokumenta pokrenuta još 2012. godine, ali je postupak zastao zbog usklađenja sa županijskim Prostornim planom, pa je za to vrijeme ovaj projekt bio u mirovanju, pojasnio je Vladimir Jakovac, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Umaga.

U zoni udaljenoj 25 metara od obalne linije

Nakon usklađenja i ciljanih izmjena prostornog plana uređenja Grada Umaga za Stanciju Grande, zatražene su suglasnosti javno pravnih tijela, provedrena je javna rasprava, ishođena su mišljenja i suglasnosti nadležnih tijela i institucija, nakon čega je prijedlog odluke došao pred gradsko Vijeće koje ga je jednoglasno i bez rasprave prihvatilo.

Odluku o donošenju UPU golf igrališta Stancija Grande vijećnicima je u ime izrađivača, tvrtke Urbis iz Pule obrazložila Jasminka Peharda-Doblanović. Ovim UPU-om određena je prostorna cjelina Stancija Grande, koja obuhvaća kompleks ladanjske palače, prostorna cjelina koja obuhvaća prostor golf igrališta s golf hotelom i cjelina sportsko rekreacijske namjene u zoni 25 metara od obalne linije. Granica obuhvata UPU-a predstavlja područje oko zaštićenog kulturnog dobra ladanjske palače Stancija Grande, koja na istoku graniči s turističkom zonom Alberi, na zapadu s područjem posebne (vojne) namjene, te stambenim naseljem Savudrija, a na jugu s nerazvrstanom prometnicom Alberi-Savudrija.

Golf igralište s 18 rupa i umjetna jezera

Središnji dio prostora zauzima palača Stancija Grande koja se planira urediti u hotel maksimalnog kapaciteta do 20 kreveta minimalno kategoriziranog s četiri zvjezdice. Osim usluge smještaja i prehrane unutar hotela moguće je organizirati prateće ugostiteljske, turističke, trgovačke i uslužne sadržaje, a uz to mogu se organizirati i golf klupski sadržaji, kao što su prijem i registracija gostiju-igrača, klupske aktivnosti, garaža za golf vozila i slično. U površinu zahvata ovog hotela uključen i uži okoliš palače koji treba obnoviti sukladno smjernicama nadležnog Konzervatorskog odjela. Prilikom obnove užeg okoliša palače potrebno je poštivati povijesnu podjelu na: uređeni ladanjski vrt geometrijskih oblika, ladanjski vrt s egzotičnim vrstama bilja i dvorište bez parkovne artikulacije.

Na prostoru Golf igrališta Stancija Grande planira se izgraditi golf igralište s 18 polja, odnosno rupa s pripadajućom infrastrukturom i hotel s četiri zvjezdice s najviše 200 ležajeva. U sklopu zone sportsko rekreacijske namjene, golf igrališta neće se graditi visoke građevine. Golf igralište bit će opremljeno potrebnim servisnim sadržajima, desalinizatorom, javnim zelenim površinama, uređenom i prirodnom plažom, te javnim prometnicama i kolno pješačkim površinama. Obvezni dijelovi terena za igru bit će polja za igru, vježbalište, vodene površine i putovi unutar terena za igru. Unutar samog terena za igru previđene su vodene površine, umjetna jezera, koja imaju prvenstvenu namjenu akumuliranja rezervi vode za navodnjavanje golf igrališta, a potom i funkciju vodenih hazarda. Unutar terena za igru ne planira se gradnja građevina visokogradnje osim pomoćnih građevina, odmorišta na terenu za igru i pomoćnih građevina nadstrešnica na golf vježbalištu. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Alen RAKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter