Na smotru vina u Gračišću prijavljen 101 vinar

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

U srednjovjekovnim uličicama urbanistički simpatičnog Gračišća na Uskrsni će se ponedjeljak održati 21. Izložba vina središnje Istre na kojoj se očekuju brojni vinari iz čitave središnje, ali i istočne te sjeverne Istre koji će biti kvalitativno ravnomjerno raspoređeni u 17 uređenih konoba razmještenih u starogradskoj jezgri.
 
- Iz godine u godinu vina su sve kvalitetnija, sve je više uzoraka i vinara što znači da je manifestacija doista prepoznata na razini Istre, kazao je gračaški donačelnik Damir Baćac dodavši da će izvan konkurencije nastupiti vinari iz Svetog Ivana Zeline u kontinentalnoj Hrvatskoj, iz pobratimljene općine Trebelno-Mokronog u središnjoj Sloveniji te po prvi puta vinari iz slovenske Istre s kojima će biti zanimljivo usporediti sorte malvazija i refošk.
 
Na ovogodišnjoj će vinskoj manifestaciji sudjelovati 101 vinar, a prijavljen je 261 uzorak vina pri čemu je 25 uzoraka (deset posto) ocjenjeno zlatnom medaljom, dok je čak 146 uzoraka odnosno 55 posto prijavljenih u vinarskom laboratoriju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču ocjenjeno srebrom.
 
- Jako smo zadovoljni ovakvim rezultatima, a moramo naglasiti da je ove godine zabilježeno najmanje eliminacija što znači da se kvaliteta još povećala, kazao je gračaški načelnik Ivan Mijandrušić dodajući da gračaška vinska smotra prije svega podržava natjecanje malih vinara koji su proteklih godina pokazali da se kvalitetom mogu nositi s mnogim velikim proizvođačima.
 
Svečano otvorenje smotre zakazano je u 11 sati, dodjela odličja u 16 sati, a zatvaranje konoba u 19 sati. Manifestacijska degustacijska vinska čaša kao i lani koštat će 70 kuna. Cijelog će dana posjetitelje zabavljati narodni svirači na tradicijskim instrumentima, a u 19 sati s nastupom započinje DJ Nikola z Kukurini. Gosti će moći birati između obimne gastronomske ponude koju će nuditi 20 ugostitelja, a otvoreni će biti i agroturizmi u široj okolici.
 
Organizatori apeliraju prema vinoljupcima da si zbog sigurnosti pravovremeno osiguraju prijevoz do Gračišća, a najavljena su dva autobusa koji će tijekom dana voziti na relaciji Pazin-Lindarski Križ-Gračišće-Lukeži (Pićan). Organizirane skupine bi se trebale na vrijeme najaviti u općinsku upravu kako bi se izbjegle eventualne gužve. Pokrovitelj manifestacije je istarski župan Valter Flego, Ministarstvo turizma, Istarska županija, TZ Buzet, TZ središnje Istre i Karlovačka banka. (A. DAGOSTIN)
 

Podijeli: Facebook Twiter