Na sjeveru berba uranila, na jugu kasni


Hoće li nakon nezapamćene suše urod, a time i proizvodnja vina, biti u skladu s očekivanjima? Dok je na Bujštini berba grožđa pri kraju, na jugu Istre ona tek hvata zamah ili je na svome početku. Crvena zemlja, koja teško zadržava vlagu, u kombinaciji sa žešćom sušom na jugu Poluotoka utjecala je na zakašnjelu zriobu grožđa. Stoga je berba u vinogradima od Medulina do Rovinja kasnila, a na Momjanštini i u okolici Brtonigle grožđe je pobrano rekordno rano.

- Kao što hladnoća blokira razvoj biljke, isti učinak imaju i previsoke temperature. Ovog je ljeta usporena vegetacija na jugu Istre, gdje je bilo manje padalina nego na sjeveru, veli Edi Družetić, glavni agronom u pulskom Agroproduktu, i napominje da je suša ostavila traga na lozi, poremećen joj je razvoj, ljeti je došlo do zastoja u vegetaciji pa je berba započela deset do 15 dana kasnije nego lani. Tako su tek u ponedjeljak započeli s berbom merlota, rane sorte koja se inače bere u prvoj dekadi rujna.

U Agrolaguni zadovoljni

S berbom malvazije još čekaju da bi se podigli šećeri, a smanjile kiseline. Vjerojatno će započeti brati idući tjedan, doznajemo od direktora Agroprodukta Saše Bašića Palkovića. S 43 hektara vinograda nedaleko od Medulinske ceste očekuje nešto manje prinose nego lani, kada su ubrali 80 tona malvazije, 55 tona trebiana i 23 tone merlota. Sa zalihama vina nemaju problema, plasirali su 80 posto lanjske berbe. Preostale će im zalihe potrajati do sazrijevanja novog vina, kada planiraju proizvesti i rose.  

- Ovo je teška godina za poljoprivredu. Srećom grožđe je zdravo, berba je počela i završit ćemo s njom do kraja rujna, zaključuje direktor Agroprodukta. 

Predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramarić ovogodišnji urod ocjenjuje redovnim, bez većih odstupanja u kvaliteti i količini. Grožđe je zadovoljavajuće, zbog suše bit će zahtjevnije za enologe u podrumima, ali ne očekuju se posebni izazovi.

- Vrijeme nas je poslužilo i ovog tjedna planiramo završiti berbu bijelih sorti u našim vinogradima i otkup malvazije u Brtonigli. Za vikend će započeti berba merlota, a u zadnjem tjednu rujna i početkom listopada pobrat će se cabernet sauvignon, najavljuje Kramarić.

Doznajemo da su u berbu krenuli 23. kolovoza, što je uobičajeni termin. Količine nisu osjetno manje, osim kod ranih sorti, gdje je pobrano 10 do 15 posto manje od planiranog. Uz poticaj kiše krajem kolovoza i početkom rujna kasnije sorte imaju veći urod.

Prema očekivanjima na Labinštini

- Na Labinštini vegetacija kasni nekoliko dana u odnosu na zapadno vinogorje, pa tako i berba grožđa. Prije desetak dana pobrali smo chardonnay, a u ponedjeljak  smo počeli brati malvaziju, doznajemo od Borisa Vretenara, čiji se vinogradi prostiru oko Svetog Martina na Labinštini.

Ovaj proizvođač vina marke San Martino obrađuje 32 hektara na kojima je 70 posto malvazije, ostalo je merlot, a lani i ovog proljeća zasadili su po četiri hektara chardonnayja i muškata žutog.

- Grožđe je iznimne kvalitete. Kiseline su pale na 6,5, a šećeri su se smanjili na 18,5, pa je njihov odnos optimalan. Zadovoljni smo i prinosima. Prema očekivanjima, ubrat će se 130 tona grožđa, samo 10 tona manje nego lani, procjenjuje Vretenar.

U Brtonigli je sasvim druga priča. Gotovo sve grožđe već je u podrumima, beru se još samo kasnije sorte.

- Zbog toga jug Istre i Bujština ne mogu biti jedno vinorodno područje, jer se razlikuje vrsta zemlje i klimatski uvjeti, upozorava Luciano Visintin, vlasnik brenda Veralda, i nastavlja. - Osim caberneta, sve smo grožđe već pobrali. Suša je malo sputala dozrijevanje, kaže Visintin.

Zbog ovogodišnje suše u vinogradima Istre urod je smanjen za 30 do 40 posto, doznajemo od Milana Antolovića, županijskog pročelnika za poljoprivredu. Prema informacijama s terena, posebno su stradali nasadi mlađi od dvije-tri godine, zbog slabije razvijenog korijenja i nemogućnosti navodnjavanja. (Jasna ORLIĆ, snimila Jelena PREKALJ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter