Na pulskoj rivi potrebna i sanacija obalnog zida

Arhiva/L. S.
Arhiva/L. S.

Kada radovi na pulskoj rivi budu gotovi, a zasad izgleda da će biti uoči ove turističke sezone, kako će pulska riva izgledati? Obalni kolektor koji se gradi biti će zakopan duboko ispod površine novoasfaltirane prometnice, ali osim toga drugo se zapravo i neće promijeniti. Mnoge zanima hoće li se popločati šestmetarski dio rive koji je i prije radova bio u katastrofalnom stanju, s mnoštvom odlomljenih, udubljenih ili izbočenih kamenih ploča iz austrougarskog doba. No, čini se da od toga neće biti ništa jer bi novo popločavanje kamenim pločama zahtijevalo prije toga poveći projekt sanacije obalnog zida kojeg je more "izgizlo" do temelja.

- Na rivi nije problem zamjena ploča, nego sanacija obalnog zida i zbog toga je situacija složenija. Prema predračunu, samo popločavanje koštalo bi 3,5 milijuna kuna, dok bi cijeli projekt koštao deset milijuna kuna i trebalo bi ga iskoordinirati između Grada, Herculanee i Lučke uprave Pula. Dio sredstva bi se izdvojio preko Herculanee, odnosno Hrvatskih voda i projekta Jadran II, međutim, samo za popločavanje rive. Drugi dio bi trebali izdvojiti Lučka uprava i Grad i to za sanaciju obalnog zida, kaže nam Damir Prhat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Pitanje je, kaže Prhat, koliko bi ti radovi služili svrsi ukoliko se u dogledno vrijeme realizira proširenje pulske rive kada će se izgraditi novi obalni zid i dodatno urbano opremiti riva.

- Postoji rješenje uređenja rive, koje je izrađeno i usvojeno od Gradskog vijeća, i kojim se dugoročno predviđa budući izgled rive. Na temelju tog rješenja će se planirati i izvoditi kratkoročna rješenja i planirati utrošak sredstava. Stoga ne treba brzati s odlukama jer rješenje uređenja rive je definirano. Isto tako, ne može se reći da riva neće promijeniti izgled nakon izgradnje obalnog kolektora. "Milijun" godina su fekalije istjecale u zaljev i sad će se stvoriti uvjeti za čistim zaljevom i to je, bez ikakve rezerve, velik pomak. Isto tako, bit će tu nova rasvjeta, hortikultura, odnosno, drugačija riva u odnosu na onu prije radova, zaključuje pročelnik. (G. ROJNIĆ)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter