Na Prvoj velovrškoj balinjeradi 30-ak sudionika

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Na Prvoj velovrškoj balinjeradi, održanoj danas na Partizanskom putu u Puli, sudjelovalo je 30-ak vozača koji su se na karićima spuštali od autoservisa Vozila sve do 600-ak metara udaljenog Mandrača. Promet je za sva ostala vozila bio zatvoren od 9 do 14 sati. Prvu pulsku balinjeradu, po uzoru na puno poznatiju opatijsku, organizirala je Udruga očuvanja domaće beside i maškara Puljštine 2013, čiji predsjednik Damir Pletikos Koroman kaže da su manifestaciju organizirali na prijedlog mladih.

- Prihvatio sam njihov prijedlog, krenulo je okupljanje,  ljudi su se složili, a i vrijeme nam je naklonjeno. Udruga je odlučila organizirati ovu manifestaciju nakon brojnih priča onih koji su se ovuda nekad spuštali. Željeli smo im to ponovno omogućiti, ali i privući mlade, rekao je Pletikos Koroman.

Vozači su stigli iz Pule, ali i cijele Istre. Pod brojem 1 u kariću-avionu vješto sastavljenim od bačve i različitih dijelova niz Partizanski put spustio se Drago Matoković s Velog Vrha koji je, osim „aviona“, izradio još četiri atraktivna karića koja su sudjelovala u jučerašnjoj vožnji.

- Izradio sam ih od odbačenih materijala, dijelova autobusa… Ovaj moj avion dvokrilac napravio sam od bačve za ulje i raznih plastičnih dijelova. Izazov je napravit ovakav karić, volim i voziti i izrađivati, kaže majstor Matoković, autolimar zaposlen u Pulaprometu. Kaže da u tvrtki u kojoj radi  znaju za njegovu zanimaciju i podržavaju ga.

- To je jedna vrsta adrenalina, a tu je i druženje, zabava, opisuje svoju strast za balinjeradama na kojima sudjeluje već desetak godina, a redovito vozi u Opatiji.

Jedan Matokovićev karić vozio je Tihomir Čadžić iz Pule koji se prvi put okušao u ovakvoj vrsti vožnje, ali kaže da ga nije strah jer „vozilo drži ravnotežu“.

- Zadovoljan sam, ovo bi trebalo češće bit, pogotovo u vrijeme maškara, kaže Čadžić.

Najstariji drveni karić, kojemu je 40 ljeta, vozio je Ljubo Hodak, a oni najkreativniji bili su pretvoreni u bolide, avione, bicikle, batane i razna druga čudesa dostojna Mad Maxa. Ništa manje kreativni nisu bili ni vozači, među kojima smo susreli maškare, klaune, časne sestre, partizane…

Bruno Butković i Ingrid Ivanić spuštali su se zajedno, a u paru sudjeluju i na drugim balinjeradama koje se održavaju u Motovunu, Bujama, Opatiji i Brtonigli.

- Bruno sjedi naprijed, on upravlja, kaže Ivanić, a Butković astavlja: “Znamo dosegnuti brzinu od oko 38 kilometara na sat. Lijepo je što je ovdje cijela ekipa na karićima. Spustit ćemo se petnaestak puta, a za nazad nas vuče kombi. Bitni su zabava i druženje“. Za Ivanić je to povratak u djetinjstvo, kada se karićem spuštala kod Arene. 

Manifestacija nije bila natjecateljskog, već zabavnog karaktera. Cilj je dobro se zabaviti, prisjetiti se djetinjstva, kažu organizatori. Dio sudionika stigao je iz Opatije, grada u kojem se balinjerada održava već 34 godine.

Nakon završetka manifestacije zabava se preselila na Mandrač, „ na topli fažo i feštu dokle noge drže". Suorganizator manifestacije je Mjesni odbor Veli Vrh, a podršku cijelom projektu dao je i Grad Pula. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio: Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter