Na predstojećim izborima kandidirat će se Mirko Jurkić

Mirko Jurkić kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Pule (Milivoj MIJOŠEK)
Mirko Jurkić kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Pule (Milivoj MIJOŠEK)

Danas je održano službeno predstavljanje kandidata HDZ-a za gradonačelnika Pule, povjesničara Mirka Jurkića. Riječ je o jednoj posve novoj osobi u istarskoj politici, sinu nekadašnje ministrice Vesne Girardi Jurkić. Kako je na predstavljanju kandidata za gradonačelnika istaknuo predsjednik županijske organizacije HDZ-a Jurica Šiljeg, Plenkovićev recept koji je primijenio na razini Hrvatske i uveo nove, mlade, neiskvarene, čestite i educirane ljude u politiku, primijenit će i na Pulu, ali i na ostatak Istre.

- Drago mi je da je gradska organizacija HDZ-a Pule izabrala baš Jurkića kao svojeg kandidata, jer on ima povjerenje svih nas, kako županijskog HDZ-a, tako i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Za Mirka imamo samo riječi pohvale, i smatramo da on može ne samo pulskom HDZ-u, nego i gradu Puli, kao gradonačelnik, doprinijeti jako puno svojim znanjem, i, budući da ga poznajem, predviđam mu uspješnu političku budućnost, istaknuo je Jurica Šiljeg.

Magistar Mirko Jurkić, predstavio se kao dijete Pule, u kojoj je rođen, pohađao Osnovnu školu ''Tone Peruško'', maturirao na Jezičnoj gimnaziji, te diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu i magistrirao na temu istarskog iseljeništva i seobe Istrana.

- Obzirom da sam jedan dio svog života proveo u inozemstvu, vidio sam kako neki drugi sustavi funkcioniraju i oduvijek sam imaju želju te dobre primjere primijeniti i ovdje, ne samo u gradu, nego i u našoj županiji i državi. Istovremeno sam cijelo vrijeme uočavao i neke probleme s kojima se naš grad već godinama suočava. Pula se razvija jednom stihijskom inercijom, a to nije razvoj jednog kvalitetnog grada koji ima tako bogatu povijest, i mislim da je vrijeme da Pula konačno krene naprijed, posebice sada kada je naš premijer Andrej Plenković na pravom putu i sluša i nas koji ovdje živimo, i vodi afirmativnu politiku prema Puli i Istri. Andrej Plenković nam daje vjetar u leđa i drago mi je da imamo punu pomoć Vlade RH, naglasio je na svom prvom predstavljanju Jurkić.

Kandidat HDZ-a istaknuo je da je vrijeme da se dosadašnje razmirice ostave u prošlosti, te je istaknuo da Pula ima dobrih projekata i planova koje treba provesti do kraja, ali da isto tako neke projekte treba odraditi na drugačiji način, budući da dosadašnji očito nije urodio plodom zbog mnoštva nedovršenih projekata.

- Smatram da ovaj grad, svi njegovi građani i njihova djeca zaslužuju puno bolje i puno više. Ima primjera gradova i općina u Hrvatskoj koji su bili u puno lošijem ekonomskom stanju, a napredovali su puno brže i bolje. Naša kampanja bazirat će se na tri stvari. Prvo i osnovno je prosperitet svih njenih građana, što se može riješiti kroz nekoliko koraka, no kao prvi problem na tom putu vidim potrebu konsolidiranja i restrukturiranja javne uprave da bi ona konačno postala servis svih, a ne samo nekih građana. Drugo je prometna infrastruktura, a pod tim ne smatram samo garažnu kuću koja je prijeko neophodna, već i na sve one problematične ceste i šahtove po Puli, širenje zaobilaznice, proširivanje pješačkih zona, i tako dalje. Nadalje, mislim da grad Pula gotovo uopće ne provodi pronatalitetnu politiku, što je zaista poražavajuće, a tu je i njen ekonomski prosperitet. Naime, iako je Pula turistički grad, smatram da ne iskorištava dobro sve svoje kapacitete, pogotovo spomenike kulture, te da ne vodi brigu o nekim starim zanatima i obrtnicima kojima bi na razne načine trebalo pomoći da opstanu i uključiti ih u samu turističku ponudu, jer su i oni dio identiteta ovog grada, istaknuo je Mirko Jurkić kao dio svog programa za predstojeće izbore.

Na kraju je istaknuo kao jednu od bolnih točaka ovog grada potrebu uređenja i revitaliziranja pulske Rive. Pula je uvijek bila lučki grad i imala je jednu od najljepših riva u doba austrougarske, a sada bi, kaže Jurkić, mogla ponovo imati sve to, ali uz kruzere i putničke brodove. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter