Na Pazinštini nema beskućnika

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Najveći dio korisnika prava iz socijalne skrbi na području Grada Pazina u posljednjem je trogodišnjem razdoblju najčešće koristilo tzv. ostale oblike (ne)materijalne pomoći, zapravo jednokratne novčane pomoći i pomoći u naravi.

Godišnje je tu uslugu, ako se promatra trogodišnje razdoblje od 2011. do 2013. godine, Grad omogućio prosječno 262 puta, saznajemo iz gradskog Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti. Iduće po brojnosti korištenja je pravo na podmirivanje troškova prehrane djeteta u osnovnoj školi, što je odobreno 114 korisnika, a zatim pomoć za novorođenčad (79 korisnika), te pomoć za podmirivanje boravka u dječjem vrtiću (70 korisnika).

- Ako pogledamo trendove vidljivo je da ne postoje značajnija odstupanja u smislu povećanja, ili smanjenja broja korisnika tijekom analiziranog razdoblja 2011. - 2013., izuzev nešto većeg broja korisnika za sufinanciranje lijekova u 2013. godini, kaže pročelnica gradskog Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Nevija Srdoč.

Pitamo je otkuda dolazi najviše zahtjeva?

Najviše zahtjeva iz užeg područja grada

- Najviše zahtjeva za podmirivanje troškova stanovanja i dodjelu jednokratnih novčanih pomoći zaprimljeno je s područja užeg područja grada, a manje sa šireg područja, odnosno sela, dok se za ostale vrste pomoći procjenjujemo da je omjer isti, kaže pročelnica Srdoč, po struci psihologinja.

Inače, Grad Pazin iz područja socijalne skrbi omogućuje ova prava: na pomoć za opremu za novorođenče, na pomoć za hranu za dojenčad, za podmirivanje troškova boravka djeteta u dječjem vrtiću, za podmirivanje troškova prehrane djeteta u osnovnoj školi, na pomoć za podmirivanje troškova ljetovanja u dječjem odmaralištu, za podmirivanje troškova prijevoza djeteta s posebnim potrebama i pratioca, na tretman u ustanove kategorizirane za njihove potrebe, na pomoć za podmirenje dijela troškova za nabavku obveznih školskih udžbenika, za podmirivanje troškova stanovanja i u vezi sa stanovanjem (najamnina, električna energija, voda, komunalna naknada, odvoz smeća i zajednička pričuva zgrade), na poklon pakete hrane i higijenskih potrepština, za podmirenje troškova ogrjeva, na pomoć za izvanbolničko liječenje ovisnika, na jednokratnu novčanu pomoć, privremenu novčanu pomoć te mjesečnu novčanu pomoć.

- Tko su najčešći korisnici pojedinih programa. Radi li se o ponajviše o starcima, samcima, mladim obiteljima?

- Ovisno o kojem se pravu radi različiti su i korisnici, odnosno njihova dobna struktura. Kad se radi o podmirivanju troškova stanovanja i jednokratnim novčanim pomoćima to su najčešće stariji samci, no kada je riječ o pomoći koju zajedničkim imenom možemo nazvati Podrška obiteljima, a tu prije svega spada naknada za novorođeno dijete, podmirivanje troškova boravka djeteta u dječjem vrtiću i troškova prehrane u osnovnoj školi, tada su korisnici pomoći obitelji. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter