Na ovom području nalaze se još mužjak i mladunče

Sredozemna medvjedica snimljlena u Gortanovoj uvali (M. MIJOŠEK)
Sredozemna medvjedica snimljlena u Gortanovoj uvali (M. MIJOŠEK)

Unatoč uginuću jedinke sredozemne medvjedice (lat. Monachus monachus) u ponedjeljak, 25. kolovoza na području Ližnjana, a koja je proljeće i ljeto provela na plažama južne Istre, monitoring te vrste ugroženog morskog sisavca na Jadranu nastavlja se i dalje. Udruga Grupa sredozemna medvjedica dobiva nove dojave o viđenjima, a u posljednjih 15 dana bilo je više dojava iz područja Primoštena, Prokljanskog jezera i Velebitskog kanala, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Puli predsjednica udruge Jasna Antalović.

- Uginula jedinka bila je ženskog roda. Zadnjih godina nije imala poroda, ali ožiljci pokazuju da ih je ranijih godina imala nekoliko. Pretpostavljamo da je do poroda došlo 2009. i na ovom području sigurno postoji mužjak i mladunče, jer su dvije sredozemne medvjedice svojedobno viđene na Stoji, rekla je Antolović odgovarajući na brojna novinarska pitanja.

Ponovila je da je istarska sredozemna medvjedica, prema preliminarnim rezultatima obdukcije, uginula od teške kronične bakterijske upale pluća, bolesti koja je zahvatila 90 posto pluća, zbog čega je došlo do zatajenja srca. Životinja je u trenutku uginuća u Velikoj dragi na ližnjanskom području, rekla je Antolović, bila duga 234 centimetara i teška 115 kilograma. U kakvom je teškom zdravstvenom stanju u posljednje vrijeme bila, govori podatak da je životinja od oko 300 kilograma u nekoliko tjedana izgubila više od 50 posto svoje mase.

Članovi Grupe zabilježili su zadnje viđenje u Gortanovoj uvali u Puli 16. kolovoza, a 17. kolovoza već su je evidentirali na području Ližnjana, odnosno na istočnoj obali južne Istre.

- Članovi Grupe sredozemna medvjedica posljednjih su sedam dana kontinuirano pratili jedinku, a tri dana prije nego je uginula uočili su da izbacuje krv iz usta. Oni i djelatnici Javne ustanove Kamenjak osigurali su dolazak mrtvozornika i veterinara, rekla je Antolović nastojeći demantirati natpise u nekim medijima prema kojima se nije poduzimalo dovoljno za spas ove jedinke. Na pitanje koliko je godina imala, okupljeni, uključujući i Emanuela Coppolu iz talijanske Gruppo Foca Monaca, rekli su da ne mogu sa sigurnošću znati, kao što se ne zna točno ni koliki im je životni vijek, ali da bi to mogle otkriti daljnje analize. Coppola je spominjao starost veću od 20 godina, vjerojatno od 30, ali i više godina.

- Prema mojoj pretpostavci imala je najmanje 40 godina, rekla je Antolović, a do tog je zaključka došla preračunavajući broj porođaja i trajanje ciklusa. Spolnu zrelost dosežu sa šest ili sedam godina, porod se odvija svake dvije, ponekad i svake tri ili četiri godine, a na životinji su se mogli vidjeti ožiljci koje je napravio mužjak prije nekoliko godina. Mladunče, inače, napušta majku već sa šest mjeseci.

Coppola je prikazao snimke medvjedice iz proljeća na kojima se vidi, a što su se mogli uvjeriti i mnogi koji su je viđali u pulskom akvatoriju, da je riječ o životinji dobrog zdravstvenog stanja. Zato su, kada su je izgubili iz vida na 17 dana, smatrali da je došlo do poroda. No, nakon što se opet pojavila, bilo je vidljivo da gubi na težini, zbog čega su alarmirani i veterinarska stanica i državni Zavod za zaštitu prirode.

Na pitanje da li se zbog bolesti sredozemna medvjedica učestalo odmarala na pulskim plažama, među ljudima, Antolović je odgovorila: "Gubila je snagu i očito je trebala odmor, a ljudi nisu bili njeni neprijatelji. Špilje i žala njena su prirodan stanovište".

- Zahvalila bih se javnim ustanovama Kamenjak i Naturi Histrici, istarskim ribarima, građanima i dobronamjernim ljudima koji su pratili sredozemnu medvjedicu, poručila je Antolović. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter