Na nekoliko plaža otkrivene alge koje izazivaju prehladu

Agregat ostreopsisa u plitkoj vodi blizu obale (Ksenia Matošović (CIM IRB)
Agregat ostreopsisa u plitkoj vodi blizu obale (Ksenia Matošović (CIM IRB)

Početkom kolovoza primijećene su veće koncentracije toksičnih algi iz roda Ostreopsis na nekoliko plaža između Pule i Poreča, upozorio je u utorak dr. sc. Martin Pfannkuchen, znanstvenik Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju.

Nije otkrio gdje se te plaže nalaze i o kakvoj je količini riječ. Od našeg izvora u rovinjskom centru doznajemo da je Pfannkuchen vrstan znanstvenik i da dobro poznaje materiju toksičnih algi. Rečeno nam je kako te toksične alge izazivaju respiratorne smetnje, ali da jačina tih smetnji ovisi od osobe do osobe, nekome jače, a drugima manje smeta.

"Visoke temperature pogoduju razvoju toksičnih algi duž Jadranske obale, od Italije do Hrvatske. Cvat alge tipično traje od dva do tri tjedna. Ovakvo masovno pojavljivanje toksičnih algi tijekom ljeta nije do sada zabilježeno duž hrvatske obale", iznio je Pfannkuchen u svom dopisu te pojasnio da je hlapljivi toksin iz alga štetan za zdravlje.

"Jednostanične alge iz roda Ostreopsis žive u plitkim vodama do dubine od tri metra, duž obalnog područja. Prilikom masovnog razvoja ovih jednostaničnih algi stvara se smeđi obrastaj pri dnu, na kamenju i na drugim algama. Također, mogu se zamijetiti i plutajuće smećkaste nakupine algi na morskoj površini i u vodi. Ove alge proizvode hlapljiv toksin, a ako čovjek dođe u kontakt s toksinom, tako da udahne aerosol ili ukoliko dođe do kontakta preko kože, najčešće se javljaju simptomi slični prehladi - curenje iz nosa, kašljanje i vrućica. Također se mogu javiti kožne reakcije slične alergijskim reakcijama. Građanima s respiratornim problemima poput astme savjetuje se da se drže dalje od obale, najmanje 20 metara, kako bi se smanjila njihova izloženost aerosolima te ukoliko zamijete simptome preporuča se udaljavanje od plaže, a ako se simptomi pogoršaju savjetuje se obraćanje liječniku", navodi znanstvenik iz rovinjskog centra te poziva osobe koje zamijete opisane simptome, nakon boravka kraj mora, da prijave na Centar za istraživanje mora i okoliša simptome i plažu na kojoj su boravili. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter