Na nacrt Zakona o pomorskom dobru 200 str. primjedbi

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

S obzirom na ogroman broj primjedaba i prijedloga, koje su dale udruge, općine, gradovi, županije, komore, a koje se navodno odnose na gotovo sve članke konačnog prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, postoji mogućnost da će se zapravo ići na izradu potpuno novog teksta, rečeno je između ostalog na tribini održanoj u Rojcu  na temu "Promjene koje donosi novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama".

Moderator tribine Enes Ćerimagić iz Zelene akcije podsjetio je na to da otkako je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture koncem prošle godine otvorilo javnu raspravu, održana su četiri javna izlaganja, no izvješće i komentari o javnoj raspravi nisu nikad objavljeni.

Široki krug sudionika uputio je oštre kritike na konačan prijedloga Zakona. Iz organizacija civilnog društva stigla su upozorenja da će, bude li prihvaćen, ovakav Zakon hotelijerima omogućiti ograđivanje plaža, s mogućim posljedicama u vidu naplate ili čak zabrane ulaska na plaže za domaće stanovnike.

Hrvatska zajednica županija, te Udruga gradova, također su iskazale nezadovoljstvo zakonskim prijedlogom, uputivši resornom ministarstvu ne slaganje s predloženom raspodjelom prihoda od pomorskog dobra, osnivanjem nove državne Agencije, te mogućnošću osnivanja samo jedne lučke uprave po županiji. Prijedlogu Zakona usprotivili su se i sindikati, turistička struka, a krajem kolovoza i pravni stručnjaci koji su ga izradili.

- Kako je institut koncesije doživio određene promjene, bilo je nužno izmijeniti i Zakon o pomorskom dobru. Koncesioniranje je doživjelo reformu u postupku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, pa je sa Zakonom o koncesiji trebalo uskladiti sva središnja tijela državne uprave, pa tako i Ministarstvo pomorstva, rekao je Loris Rak, član užeg povjerenstva za izradu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Rak je, zajedno s još dva člana povjerenstva, otkazao suradnju ministarstvu jer je, kako je rekao, intervencijama u njihov nacrt prijedloga Zakona, ministarstvo u cijelosti izmijenilo koherentnost i cjelovitost predloženih rješenja, te je predloženi tekst sada lošiji od postojećeg zakona.

- Bilo je prijedloga čija bi primjena svojim sadržajem omogućila sukob interesa, primjerice, koncesija za sportske luke davala bi se isključivo na zahtjev što bi omogućilo da se po dobivanju koncesije sadržaj prenamijeni u nautičke, rekao je Rak.

- Navodno ima 200 stranica primjedbi, rekao je Vladimir Banković, voditelj Odsjeka za pomorstvo, promet i infrastrukturu Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije te i istaknuo kako se iz ovog prijedloga vidi da bi novi zakon bio nepovoljniji u odnosu na sadašnji. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter