Na Muzilu tek sedam posto javnih sadržaja

S današnje presice o Muzlu (M. ANGELINI)
S današnje presice o Muzlu (M. ANGELINI)

Prema prijedlogu Generalnog urbanističkog plana Pule, na Muzilu su dvije trećine površine namijenjene isključivo turizmu s predviđenim hotelima, apartmanima i golf terenima, a planiranih javnih sadržaja ima tek sedam posto. No, i iza javnih sadržaja skrivaju se oni turistički: kongresni centar, luka u koju mogu i nautičari te javno zelenilo u službi golf terena, naveo je arhitekt Emil Jurcan na konferenciji za novinare Inicijative "Volim Pulu".

Kako ističu članovi Inicijative, kratkom javnom raspravom koja traje od 29. listopada do 13. studenog građanima se prvi put daju na uvid planovi za korištenje Muzila te mogućnost da vide što se na tom zatvorenom i građanima nedostupnom poluotoku planira. Budući da je 6. studenog u 17 sati u gradskoj vijećnici na rasporedu javno izlaganje o prostorno-planskoj dokumentaciji koja se tiče i Muzila, Jurcan je u ime Inicijative pozvao građane na okupljanje na Forumu i sudjelovanje u izlaganju.

O mogućoj prenamjeni Muzila govorit će se i na informativnoj tribini Inicijative 11. studenog u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja, a 13. studenog slijedi službena predaja primjedbi građana na prostorno-plansku dokumentaciju.

- Područje Muzila je svojom veličinom ali i kvalitetama zona koja se može i mora razvijati jedino postepeno, što znači da treba ostaviti zalihe prostora za buduće generacije jer grad mora imati prostor u kojem se modificira, raste i razvija, što se ovim planom isključuje. Nameće nam se jedan monofunkcionalni turistički razvoj što, osim prostorne, potencijalno vodi i u ekonomsku degradaciju, rekao je arhitekt Pulske grupe Vjekoslav Gašparović.

Minimum koji su gradske vlasti trebale osigurati jest da se u pripremama za javnu raspravu Muzil otvori za građane kako bi mogli predlagati sadržaje za taj prostor koji čini petinu Pule, rekla je koorditnatorica Saveza udruga Rojca Irena Boljunčić Gracin.

Radeći istraživanje staništa na Muzilu, na samo jednom pašnjaku biologinja Ira Maslovar kartografirala je oko 200 rijetkih vrsta i oko 15 zaštićenih. No, prema studiji valorizacije krajolika koju je naručio Grad Pula utvrđeno je da je ekološka raznolikost vrlo malo vrijedna.  (P. LUKEŽ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter