Na mjestu smetlišta - 400 postelja čistog luksuza

Premantura (N. LAZAREVIĆ)
Premantura (N. LAZAREVIĆ)

Na ulazu u zaštićeni krajobraz - Rt Kamenjak Općina Medulin želi hotel s pet zvjezdica i 400 ležajeva. Tako je barem definirano u njihovom prostornom planu za područje znano kao Glavica gdje je nekad bilo lokalno smetlište. Kako bi to zemljište privela funkciji koja je predviđena ovom dokumentacijom, Općina će, kako najavljuje njezin načelnik Goran Buić, raspisati javni poziv za dodjelu prava građenja. Doduše, to neće biti ove, već sljedeće godine jer najprije treba riješiti niz preduvjeta kao što je rješavanje vlasništva te prostorno-planske dokumentacije.

Slijedi parcelacija i upis vlasništva

- Površina Glavice je 12,35 hektara. Dijelom se radi privatnom vlasništvu, a dijelom o društvenom vlasništvu korisnika bivše Općina Pula. Dijelom je T1 (za gradnju hotela), a dijelom T2 zona (za gradnju apartmanskih naselja), a ukupni  kapacitet je 620 postelja. Kada se gleda gustoća smještaja, može se izgraditi 50 postelja po hektaru što predstavlja zakonski minimum. I T1 i T2 zona predviđene su za smještaj s pet zvjezdica, s time da na hotel otpada 400 postelja, kazao je Buić.

Iako se radi o zemljištu koje zapravo nije u njihovom vlasništvu, Buić tvrdi da pitanje vlasništva Općine Medulin nije upitno.

- Dok se ta parcela ne izdvoji kao građevinska, nismo mogli tražiti upis vlasništva. Sada smo od županijskog Odsjeka  za prostorno planiranje dobili definirane granice građevinskog područja na osnovu čega provodimo parcelaciju. Nakon toga ćemo tražiti upis vlasništva, tvrdi Buić.

Istodobno s rješavanjem vlasničkih papira, Općina će krenuti i s izradom urbanističkog plana uređenja područja, i to tokom ove godine. Potom bi tijekom 2016. godine Općina tražila iskaz interesa investitora za zonu. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter