Na Mirni izvanredne mjere, Raša se izlila iz korita

Poplava u selu Grgurinčići (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Poplava u selu Grgurinčići (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Županijskom centru 112 u petak smo doznali da su proglasili izvanredne mjere zaštite od poplava zbog podignutog nivoa rijeke Raše u mjestima Raša i Potpićan. Točnije u mjestu Most Raša su proglašene redovne mjere zaštite od poplave. Ista odluka je donijeta i za Letaj zbog podignutog nivoa rijeke Mirne.

U Županijskom centru 112 poručili su nam da nema bitne razlike između izvanrednih i redovnih mjera zaštite te da se ništa alarmantno nije dogodilo i da su sve ceste prohodne. Nisu nam znali reći koliki je vodostaj tih rijeka te su nas uputili da sve dodatne informacije potražimo u Vodoprivredi.

Iz labinskog Vodovoda doznajemo da su u petak u 16.50 sati proglašene mjere zašite od poplava te da su radnici Vodoprivrede pozvani na teren i prate situaciju na gornjem i donjem toku rijeke Raše. Iz buzetske Vodoprivrede su nam rekli da su u petak oko podne proglašene mjere zaštite od poplave te da je potok na Mostu Buzet nabujao do 159 centimetara, što je 20 centimetara više od uobičajenog. Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac nam je rekao da je problematično kod Roča i na velikom djelu Labinštine.

"Zaplivala" trafostanica

- Jedan potok se izlio ispod Roča i ugrozio nekoliko kuća u selu Grgorinići. Angažirani vatrogasci i komunalno poduzeće napravili su zečji nasip te je sada stanje pod kontrolom. U Plomin luci su vatrogasci pozvani na jedno ispumpavanje, a isto se dogodilo u Tupljaku pošto je "plivala" trafostanica, prepričao nam je Kozlevac. Dodao je da su mnogo intervencija imali u Raši i na Kapelici. "U ovom potonjem mjestu izlile su se oborinske vode, a u Raši plavilo unutar naselja pa su vatrogasci ispumpavali prostore kulturno-umjetničkog društva, doma umirovljenika, prostore župnika, tvrtke Drivers and motors…Na mostu Raša probio je nasip pa se rijeka Raša izlijeva prema Tupljaku u mjestu Potpićan, ali ne prelazi cestu. Zbog toga policija izmjenično propušta vozila po cesti, a rijeka je ugrožavala i pogon Etradexa i tvornicu Big Toys. Izvanredne mjere su proglašene u gornjem i donjem toku rijeke Raše zbog prijetnji da se voda izlije, a za područja na rijeci Mirni situacija nije toliko dramatična pa su na snazi redovne mjere zaštite", rekao nam je Kozlevac te dodao da su zbog tih neprilika u pripravnosti svi vatrogasci u čitavoj Istri, ali i djelatnici mnogih komunalnih poduzeća. Nabrojao je da su na terenu ukupno 42 vatrogasca. Njih 15 je iz JVP-a Labin te 20 dobrovoljaca iz DVD-a Raša, Kršan, Labin-Rabac i Pićan. U pomoć su im pristigla po dva vatrogasca iz JVP-a Pazin i tri iz JVP Pula.

Kuća "odsječena"

Zbog velikih kiša, bujični vodotok izlio se iz korita i ugrozio kuću obitelji Staraj u Grgurinčićima, selu ispod Roča. Kuća je ostala odsječena od ceste jer se voda prelila preko pristupnog mosta.

- Ovo nije prvi puta, svake se godine uslijed velikih oborina bujični potok izlije, a jednom nam je poplavilo prizemlje, rekao nam je Robert Staraj. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter