Na Lokama kraj Pazina ponovo goveda

Farma Loke (A. DAGOSTIN)
Farma Loke (A. DAGOSTIN)

Na području napuštene farme tvrtke Puris na lokaciji Loke uz rijeku Pazinčicu nadomak Pazina ponovno su pune goveda.

Zasad se u njima nalazi oko stotinu junica poljoprivredne tvrtke Bio Adria iz Čepića koja je zakupila farme, a u Pazin su dovezene početkom tjedna.

Zakupac Bio Adria iz Čepića

Prethodno su radnici Bio Adrije u velikoj radnoj akciji očistili gospodarske objekte i zarasli okoliš stočarskog kompleksa u kojem se goveda nisu uzgajala još od davne 1993. godine, kada ju je potopila najsnažnija poplava Pazinčice u posljednjih pola stoljeća. Od 267 grla junadi koliko se tada nalazilo na farmi utopilo se dvadesetak grla, jer su ostale pravovremeno evakuirane ili ih se spasilo uz velike napore dežurnih službi. Otada Puris više nije uzgajao stoku na Lokama, a ti su resursi dugi niz godina ostali neiskorišteni.

- U Lokama namjeravamo držati žensku telad od dva do osam mjeseci starosti - kaže vlasnik Bio Adrije Vladimir Licul, povratnik koji trenutno boravi u Venezueli. Zahvalivši se na pokazanom interesu najavio je skori povratak s puta kada će predstaviti razvojne planove uzgoja stoke i proizvodnje mlijeka u Istri.

Najava i novog zapošljavanja

Budući da se radi o vodoplavnom području tada ćemo saznati kakvi su rizici od poplave, postoje li planovi evakuacije, te kakvi su ekološki mehanizmi zaštite obližnjeg vodotoka (druga vodozaštitna zona).

Naime, lokacija Loka "baždarena" je na ekološke probleme, pa je tako Puris pod vedrim nebom 2002. godine tamo duže vrijeme držao više od 2.000 tona mesno-koštanog brašna, dok je 2007. godine u bivšem vojnom skladištu na Lokama kamion Ecooperative neovlašteno ispraznio pet tona tekućeg otpada, mješavinu tehnološke masti i vode. U svakom slučaju dobra je vijest da se aktiviraju posrnuli Purisovi kapaciteti što bi moglo dovesti do novog zapošljavanja. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter