Na Istria Granfondo stiže 500 biciklista iz 6 država

S lanjskog Istria Granfonda
S lanjskog Istria Granfonda

Rekordan broj prijavljenih, više od 500 biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Norveške, očekuje se ovog vikenda na velikom jesenskom biciklističkom maratonu, 2. Istria Granfondo, koji će se održati u subotu i nedjelju u Umagu i Novigradu.

Granfondo je biciklističko događanje koje okuplja veliki broj različitih sudionika, od natjecatelja u punoj formi do obitelji i ležernih rekreativaca, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u umaškom hotelu Garden Istra. Manifestacija je prilika za biciklističko otkrivanje sjeverozapadne Istre, klastera koji se posljednjih nekoliko godina afirmirao kao iznimno pogodna destinacija za ljubitelje biciklizma. Program je namijenjen različitim profilima – od profesionalaca, amatera do obitelji s djecom.  Sudjelovanje na biciklijadi je potpuno besplatno za sve.

- Biciklizam se na našem području jako dobro razvio, a nudimo više od 500 kilometara uređenih staza, koje su jednoobrazno označene, više od 35 info-ploča i bike-vodiče. Da smo ulaganjem u cikloturizam zaista na dobrom putu, svjedoči i značajan porast noćenja biciklista, prvenstveno u pred i posezoni. Velik dio njih vozi glavnim cestama, što je ograničavajuća okolnost, pa smo stoga u razgovoru s javnim sektorom da se zbog sigurnosti sudionika u prometu prometnice prošire, kazala je direktorica Turističke zajednice Umag Sanda Bravar Radizlović.

Voditelj ovog projekta Bernard Musulin iz Istraturista istaknuo je da je prvi dan Istria Granfonda, koji starta u subotu u 10 sati kod novigradske sportske dvorane, rezerviran za obitelji s djecom i rekreativce. Vozit će se kroz Novigrad i okolicu, uz more, maslinike i vinograde, u dužini od 25 kilometara. Na stajalištima za okrepu biciklisti će moći kušati delicije ovog kraja spremljene na bazi autohtonih istarskih proizvoda. Po dolasku na cilj u Novigradu, sudionike će dočekati program s BMX akrobacijama.

Maraton će svoj vrhunac doživjeti u nedjelju u Umagu, istaknuo je nadalje Musulin, a namijenjen je tjelesno spremnijima, koji će birati između kraće i dulje dionice. Prva ruta, Istria Granfondo Small, duga je 84 kilometra, dok se druga, Classic dionica, proteže na čak 161 kilometar.

Prijave zainteresiranih otvorene su do nedjelje ujutro na službenim web-stranicama Granfonda. Završnica je zakazana na platou stadiona Stella Maris, gdje će se održati Istrian Wild Ride, slopestyle natjecanje na kojem vozači izvode vratolomije i brojne trikove. Natjecanje se odvija u dvije kategorije, mountain bike i BMX, a nagrade dobivaju tri najbolja vozača u svakoj kategoriji. Uz to, bit će proglašen i nositelj titule Best trick za najbolju akrobaciju.

I ove godine najavljen je dolazak vrhunskih biciklista, kao što su Emanuel Kišerlovski, Vladimir Miholjević i Robert Kišerlovski. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter