Na Galebovim stijenama priprema se teren za novi beach bar

Do Galebovih stijena put je probijen uz ogradu Muzila
Do Galebovih stijena put je probijen uz ogradu Muzila

"Možemo nastaviti i dalje glumiti da nam paše ono što rade, a to je da vlastiti interes stavljaju ispred interesa svih nas i ispred interesa generacija koje dolaze, naše djece. Pišem vam u vezi početka devastacije Galebovih stijena. Netko je dobio dozvolu da na tom zadnjem idiličnom i netaknutom mjestu napravi kafić", stoji, između ostalog u poruci na Facebook grupi u kojem se poziva zainteresirane na jučerašnje poslijepodnevno okupljanje u uvali gdje su zainteresirani trebali davati i prijedloge kako blokirati devastaciju koja je tek počela. Tragom toga i mi smo se uputili na Valovine ne bi li se uvjerili o čemu se radi.

Očišćena makija i raslinje

Riječ je doista o površini iznad Galebovih stijena, za koju je, kako saznajemo, Grad Pula u travnju ove godine izdao koncesijsko odobrenje. Za sada je teško reći da se iznad Galebovih stijena dogodila devastacija jer je, očito, bagerom, površina koja je do sada bila zarasla u raslinje i, praktički, neprohodna, očišćena od raslinja koje je većinom odvezeno, iako ga još uvijek ponegdje ima pobacanog na rubovima. Riječ je o površini iznad Galebovih stijena gdje je bila osmatračnica, koja je također demontirana i bačena uz novi put, također iskrčen bagerom, a koji prema Galebovim stijenama vodi od nekad posljednjih bungalova na Valovinama (srušenih, a u tijeku je i daljnje rušenje bungalova), uz ogradu Muzila. S obzirom da je bilo riječ o neodržavanom području izgradnja, odnosno proboj puta bio je zahtjevan posao te se bagerom trebalo dobro pomučiti i poguliti raslinje.

I dok još uvijek nema vidljive devastacije, činjenica je da ovako očišćena površina predstavlja potencijalnu mogućnost da se, zbog kosine, uslijed kiše, pogotovo pljuska, sva zemlja slije na stijene na obalu. Za pretpostaviti je, također, da konkretni radovi na području tek predstoje. Kako montiranje kioska, tako i dovlačenje infrastrukture potrebne za djelatnost, pogotovo vode i struje, te sanitarnih čvorova, što je i propisano gradskom odlukom o koncesijskim odobrenjima.

Dio tematizacije plaža

Kako saznajemo u Gradu, a na temelju našeg zahtjeva za informacijama vezanim uz koncesijsko odobrenje za obavljanje djelatnosti na morskoj obali za mikrolokaciju na Galebovim stijenama kažu da je, "kao i svake godine tako i za ovu gradonačelnik Pule donio Plan upravljanja pomorskim dobrom kojem je svrha, za područje pomorskog dobra, utvrditi godišnji plan upravljanja koji se sastoji od plana redovnog upravljanja pomorskim dobrom, sredstava za redovno upravljanje te popisa djelatnosti koje se mogu obavljati na pomorskom dobru koje su i grafički naznačene kao prilog predmetnom Planu".

"Navedene mikrolokacije i njihov sadržaj predmet su svakogodišnjeg preispitivanja interesa zainteresiranih zakupaca, ali i procjene nedostajućeg sadržaja na pojedinim lokacijama sve u cilju kontinuiranog obogaćivanja zabavnih sadržaja u ljetnom periodu. Tijekom pripreme ovogodišnjeg Plana upravljanja pomorskim dobrom, posebno vezano uz predmetnu lokaciju, treba istaknuti prethodno proveden postupak tematizacije plaža na području Istarske županije u kojem su postupku tematizirane i one na području Grada Pule, a konkretna plaža svrstana u kategoriju adrenalinskih plaža. U skladu s navedenim za tu je plažu procijenjeno kvalitetnim predvidjeti mogućnost realizacije slijedećih sadržaja: vodeni badminton, vodena košarka, staza za prelazak preko vode, vaterpolo, umjetna stijena, daske za skakanje u vodu, ljuljačke za vodu, ugostiteljska djelatnost, iznajmljivanje pribora i opreme za ronjenje i kupanje", kažu u Gradu.

No dodaju da je po donošenju Plana upravljanja pomorskim dobrom konkretna provedba u nadležnosti Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja koje je, s obzirom da je za ovu lokaciju postojao samo jedan zahtjev, dodijeljen podnositelju – tvrtki "Giovi-Kop" Pula, Roberta i Suzane Zović.

Sve u dogovoru s Gradom

"U svrhu realizacije sadržaja na Galebovim stijenama u tijeku su pripremi radovi za privođenje područja sportsko-turističkoj, zabavnoj i rekreativnoj namjeri kao što je to rađeno i za potrebe adrenalinskog parka na području Mornara, a sve s ciljem obogaćivanja ponude s novim atraktivnim sadržajima za sve građane grada Pule i goste", zaključuju nadležni u Gradu Puli.

Telefonom smo uspjeli kontaktirati i Roberta Zovića koji nam je rekao da ne može prisustvovati okupljanju građana jer nije u Puli, već je u Dalmaciji, ali da on nema što kriti i posjeduje sve valjane papire.

- Svaki sam dan tamo. Bio sam i u nedjelju, jer moram raditi, moram taj posao privesti kraju i zaposliti šest, sedam ljudi, među kojima i kćerku. Ono što se tamo trenutno radi je čišćenje makije i niskog raslinja, ništa drugo, nikakva devastacija, kaže na Zović.

Na upit hoće li ta devastacija uslijediti kada bude dovlačio vodu i struju, kaže da sve što se radi i što će se tek raditi, uvijek biti u dogovoru s Gradom.

- Grad nam je dao koncesijsko odobrenje a na nama je dalje da ishodujemo sve što je potrebno i odradimo sve potrebne predradnje, rezimirao je na kraju Robert Zović i ponovio kako je spreman pokazati sve papire koje uredno posjeduje.

Galebove stijene - stanište sredozemne medvjedice

Područje Galebovih stijena zaštićeno je područje kao stanište ugrožene vrste sredozemne medvjedice. Kako saznajemo od Jasne Antolović iz udruge Sredozemna medvjedica, Galebove stijene ušle su u državni projekt Natura 2000 staništa u Hrvatskoj gdje obitava sredozemna medvjedica kao aktivno stanište.

- Aktivno stanište znači da ovdje medvjedica boravi i da je mi putem kamera možemo pratiti i potvrditi njen boravak, za razliku od potencijalnih staništa gdje fotografijama moramo tek dokazivati njen boravak. U projekt Natura 2000 staništa mi smo u zadnji čas ugurali Malu Kolombaricu i Stoju u Istri te Plavu grotu na Cresu, a kao potencijalno stanište ostaje nam Muzil i jedna lokacija na istočnoj obali Istre. U svakom slučaju, to što su Galebove stijene stanište ugrožene vrste znači da se u špilji i 300-tinjak metara u more te 12 metara, koliko je pomorsko dobro, uokolo ne smije odvijati nikakva aktivnost koja bi uznemirila medvjedicu. Ovo je prvi puta da smo suočeni s takvom gradnjom iznad špilje i moramo vidjeti što će i koliko blizu sadržaji biti, ali ja znam da je gradonačelnik Boris Miletić podržao zaštitu tog staništa i te špilje i doista ne vjerujem da bi se "igrao" i samo tako dozvoli devastaciju, ustvrdila je Antolović i dodala da sredozemne medvjedice u Jadranu i dalje plivaju te da ih treba itekako čuvati. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter