Na FET-u predstavljen projekt Smart Inno

Danijela Križman Pavlović (M. MIJOŠEK)
Danijela Križman Pavlović (M. MIJOŠEK)

Na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" predstavljen je projekt Smart Inno (Smart Network and Sustainable Innovation Cluster to increase RDI Competitiveness of SMEs in the Adriatic) na kojemu surađuje 18 partnera iz osam zemalja, među kojima Istarska razvojna agencija – IDA i FET "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Namjera projekta je, kako je istaknula dekanica FET-a Danijela Križman Pavlović, uspostaviti pametni sustav umrežavanja te promovirati istraživanje i razvoj kod malih i srednjih poduzetnika. Drugim riječima, želi se potaknuti razvoj i ulaganje u inovacije, čime bi se postigao krajnji cilj, a to je veća konkurentnost i održivi razvoj malih i srednjih poduzeća jadranskog područja. Iako je još sve u fazi kontaktiranja dionika, interes je velik i očekuje se veliki broj uključenih u projekt.

- Riječ je strateškom projektu odobrenom u sklopu programa IPA Adriatic (međugranična suradnja) čija ukupna vrijednost iznosi nešto malo više od pet milijuna eura. EU ga sufinancira u visini od 85 posto, nositelj projekta je Provinicia Rimini, a 16 partnera dolazi iz Albanije, BiH, Grčke, Slovenije, Italije, Srbije i Crne Gore, rekla je Križman Pavlović te dodala da su partneri uglavnom razvojne agencije, obrtničke i gospodarske komore, konzultantske agencije.

Boris Sabatti, direktor IDA-e, istaknuo je pak da će kroz projekt u županiju ući oko tri milijuna kuna, napomenuvši da unatoč stalnim nastojanjima da se poveća inovativni potencijal malog i srednjeg poduzetništva, još uvijek postoji preveliki jaz između jadranskih regija i prosjeka zemalja EU-a. Cilj projekta je upravo prevladavanje tih manjkavosti poput slabog pristupa financiranja, nedostatka sinergije među poduzetnicima i inovativnih proizvođača, tako što se primijeniti holistički pristup za umrežavanje ponude i potražnje.

Sabatti je također istaknuo da će u sklopu tog projekta IDA osnovati Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije čija se gradnja planira potkraj ove godina, i to uz suradnju sa Zajednicom tehničke kulture. Prostori centra predviđeni su na Glavinićevom usponu u Puli.

Sanja Blažević, koordinatorica projekta na fakultetu, rekla je da će kroz projekt ostvariti vrijedne kontakte, organizirati niz događaja za partnere u projektu, publicirati studije, odraditi mapiranje poduzetnika te osnovati Adriatic Ban mrežu. Kristina Hlavati, zaposlena suradnica na projektu, ukratko je pak predstavila dosadašnje aktivnosti. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter