Na FET-u polovica studenata izvan Istre

Fakultet ekonomije i turizma izvodi sveučilišne studije ekonomije i poslovne ekonomije (D. MEMEDOVIĆ)
Fakultet ekonomije i turizma izvodi sveučilišne studije ekonomije i poslovne ekonomije (D. MEMEDOVIĆ)

U petak počinju prijave za upise na prvu godinu preddiplomskih studija, a tim povodom je jučer na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" (FET) u Puli održana konferencija za novinare. Na FET-u, najvećem fakultetu na Sveučilištu, provode se dva sveučilišna studija - ekonomije i poslovne ekonomije s pet smjerova (financijski menadžment, menadžment i poduzetništvo, marketinško upravljanje, poslovna informatika i turizam). Studiji informatike i kulturnog turizma organizacijski su s FET-a prešli u druge sastavnice Sveučilišta Jurja Dobrile, a odustalo se od izvanrednog preddiplomskog studija turizma, koji je bio dislociran u Umagu.

Upisne kvote realne

- Upisne kvote ostale su na lanjskoj razini. Na prvoj godini na FET-u ima mjesta za 456 studenata; od toga 405 na smjerovima poslovne ekonomije, a 51 mjesto na ekonomiji. Uz potporu Ministarstva upisujemo 280 studenata, na izvanrednom studiju njih 170, a šest mjesta predviđeno je za strane državljane. Realne su to upisne kvote, što pokazuje lanjska popunjenost od 82 posto, i to 93 posto na redovnim studijima, te 64 posto na izvanrednima, rekla je prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, dekanica FET-a na kojem se trenutno obrazuje oko 2.100 studenata, računajući sve studijske godine, postdiplomske i doktorske studije. Polovica studenata dolazi izvan Istre.

Prodekanica za nastavu na FET-u, doc. dr. sc. Ksenija Černe naglasila je da je ključan datum, 18. srpnja kad se objavljuju konačni rezultati državne mature - tada je kandidatima za upis na fakultet zadnji dan za prijave i promjene studijskih programa i to do 17.59 sati, jer se u 18 sati objavljuju konačne rang-liste kandidata po pojedinim studijima. Vrednuje se uspjeh tijekom četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja (maksimalno 300 bodova), rezultati položenih ispita državne mature (hrvatski jezik, matematika, strani jezik - do 600 bodova), te rezultati natjecanja i drugih učeničkih postignuća (najviše 100 bodova).

Upisi u ljetnom roku trajat će od 20. do 26. srpnja, prema rasporedu objavljenom na mrežnim stranicama FET-a, ali i pulskog Sveučilišta, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja te na zajedničkoj platformi Studij.hr.

Prijemni ispiti

Na mrežnim stranicama Sveučilišta Jurja Dobrile (www.unipu.hr) objavljen je natječaj za upis studenata u prvu godinu svih sveučilišnih preddiplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih te stručnih studija. Do 18. srpnja e-poštom šalju se prijave u Nacionalni informacijski sustav za prijave na visoka učilišta (NISpVU). Dodatne provjere znanja provode se na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Muzičkoj akademiji i Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, i to 4. i 5. srpnja, a rezultati će biti objavljeni na stranicama NISpVU-a do 10. srpnja. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter