Na Fešti od rajčice i - sladoled od pomidora

Sanda Bravar, Mauro Jurman i Marina Diminić Visintin (A. DAGOSTIN)
Sanda Bravar, Mauro Jurman i Marina Diminić Visintin (A. DAGOSTIN)

U četvrtak će se na umaškom Trgu slobode po trinaesti put održati Fešta od rajčice, na kojoj će se prirediti oko četiri tisuće porcija jela (tjestenine) na bazi rajčice.

U ponudi će biti pet menija: tjestenina s mesnim raguom, s plodovima mora, s tunjevinom, s umakom od rajčice i maslinovim uljem i vegetarijanska tjestenina. Porcija će se moći dobiti kupnjom bona od 15 kuna, uz koji ide i voda u boci. Zanimljivost je da će se moći kušati čak i sladoled od rajčica.

Zabavni program počinje u 20 sati nastupom Tamburaškog orkestra KUD Podravka, a pola sata kasnije već starta izbor najbolje rajčice u 2014. godini. Publiku će zatim zabavljati klapa Sveti Pelegrin i pjevačica Lidija Bačić, dok u 22 sata već počinje izbor najveće rajčice u 2014. godini.

Za mališane će biti pripremljena Lino igraonica s nagradama, a neke starije će vjerojatno zanimati licitacija torte od rajčica, koja je predviđena na kraju programa. Manifestacija je humanitarnog karaktera - prikupljenim sredstvima planira se kupiti uređaj Neurofeedback (koji košta oko 120 tisuća kuna) za umaški dječji vrtić, potreban djeci s poteškoćama u govoru.

- Ova manifestacija je jedna od najposjećenijih u Umagu, a pozivamo i sve druge da se pridruže, ne bismo li i u ovom trenutku pokazali veliko srce grada Umaga i njegovih gostiju, kazao je umaški dogradonačelnik Mauro Jurman podsjetivši da Umag ima više od stotinu godina tradicije uzgoja rajčice čime je postao središte proizvodnje pomidora u Hrvatskoj.

- U slučaju velike kiše morat ćemo manifestaciju odgoditi, ali nadamo se da do toga neće doći, odgovorila je direktorica Turističke zajednice Umaga Sanda Bravar na novinarsko pitanje što u slučaju lošeg vremena.

Večernjoj manifestaciji prethodit će stručni simpozij zakazan u 10 sati ujutro u gradskoj vijećnici, na kojem će strani i domaći stručnjaci govoriti o suvremenim metodama, trendovima i tehnologijama proizvodnje i prerade rajčice, kazala je direktorica Podravkine tvornice u Umagu Marina Diminić Visintin.

Najviše pažnje moglo bi privući predstavljanje izraelskih iskustava u primjeni najmodernijih tehnologija u uzgoju rajčica za preradu. Istom će se prigodom dodijeliti priznanja lani najuspješnijim kooperantima.

Nova Podravkina tvornica ovisi o podizanju prinosa pomidora
-
Dan rajčice simbolizira otvaranje nove sezone berbe pomidora, čiji se početak predviđa za 4. kolovoza. Postrojenja za preradu su spremna, polja su u odličnoj kondiciji, očekujemo dobar prinos i uspješnu sezonu, rekla je direktorica Diminić Visintin te pojasnila da štete od tuče nisu bile znatne, s obzirom da je vremenska nepogoda pogodila tek dio područja.

Novinare je zanimalo gdje je zapelo s gradnjom nove Podravkine tvornica u Umagu. Odgovorila je da će gradnja ovisiti o povećanju proizvodnje odnosno podizanju prinosa i širenju nasada rajčice na nova zemljišta.

Stara tvornica može godišnje preraditi 10-ak tisuća tona svježe rajčice, dok je lani otkupljeno tek sedam tisuća tona (!), a ove se godine očekuje osam tisuća. Trenutno prosječan prinos na umaškom području iznosi od 40 do 60 tona po hektaru, a u Podravki očekuju da bude barem 60 tona, jer su svjetski prosjeci od 100 do 120 tona.

Otkupna cijena od 2008. godine iznosi 80 lipa po kilogramu svježe rajčice, a ove je godine Podravka, da bi potaknula povećanje uroda, ponudila 90 lipa za one koji postignu više od 60 tona po hektaru, zaključila je direktorica Podravke.

Dogradonačelnik Jurman je istaknuo da gradska uprava planira omogućiti Podravki potrebnu infrastrukturu za novu tvornicu, ali prije toga treba s Ministarstvom poljoprivrede iznaći model povećanja poljoprivrednih površina pod nasadima rajčice. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter