Na Ćićariji gusti snijeg

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Sjever Istre je iz proljetnog ugođaja doslovce preko noći zakoračio u zimski. Na Ćićariji je jutros padao gusti snijeg, praćen jakim vjetrom, povremeno s olujnim udarima - prava snježna mećava.

U Lanišću se snijeg nije zadržavao na tlu, no zato ga je u Račjoj Vasi, selu smještenom na 700-tinjak metara nadmorske visine, oko podneva napadalo desetak centimetara, a toliko ga je bilo i u Brestu. Zabijelio se i sjeverozapad Ćićarije, u Jelovicama na granici sa Slovenijom snježni pokrivač dosezao je dvadesetak centimetara. Bura je podno Ćićarije u naletima puhala i do 54 kilometara na sat.

Zimska služba Istarskih cesta spremno je dočekala prvu ovogodišnju snježnu intervenciju. U čišćenje i posipavanje laniških prometnica ralice su na teren krenule s dvije strane, iz pravca Buzeta prema graničnom prijelazu Jelovice - Podgorje te iz Lupoglava preko Lanišća do Presike, a jedna ekipa angažirala se na čišćenju stare ceste preko Učke do granice s Primorsko-goranskom županijom, saznajemo od Denisa Damijanića iz pazinske Nadcestarije zadužene za središnju i sjevernu Istru.

Prema već uobičajenom zimskom kalendaru, Zimska služba Istarskih cesta trenutno je u trećem stupnju pripravnosti. Radi se po prioritetima zimskog održavanja. To znači da se prohodnost cesta prvog prioriteta u nizinskim predjelima mora osigurati u roku od 5 sati od prestanka padalina, a u visinskim predjelima u roku od 8 sati. U drugom prioritetu rok je 24 sata, a u trećem 48 sati. Važno je također reći da su na deponijima spremne dovoljne količine sipine i soli, kao i kalcijevog klorida za mokro posipavanje prometnica.

Prema vremenskim prognozama poslijepodne se na Ćićariji već trebalo razvedriti i okrenuti na buru, a drugi hladni val na sjeveru Istre najavljen je za ponedjeljak ili utorak, s mogućim snježnim padavinama, no teško je reći u kojim količinama. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter