Murva organizira referendum protiv kamenoloma u Marčani

S osnivačke skupštine
S osnivačke skupštine

Novoutemeljena Marčanska udruga razboritih vrijednih aktivista (MURVA) najavila je prikupljanje potpisa za referendum protiv otvaranja kamenoloma u blizini Marčane od kojeg, smatraju u ovoj udruzi, ni mještani ni Općina neće imati koristi, već samo štete. Predsjednik Murve Srećko Peršić proteklog je tjedna u Marčani predstavio program i ciljeve udruge koji se, veli, tiču svih segmenata, počevši od infrastrukture, preko turizma, kulture i gospodarstva, do poljoprivrede i sporta.

Male i velike akcije

U Murvi, naime, smatraju da se većina projekata koji se tiču općine mogla i još se uvijek može riješiti dijelom ili u cijelosti putem europskih fondova.

- Žalosno je što u 24 godine, koliko postoji Općina, nije počela izgradnja nove škole i vrtića, nije uređena niti jedna plaža, pristup plaži i parkiralište, nisu uređene prometnice (glavne i sporedne), niti je počela izgradnja kanalizacije, nisu riješeni problemi opskrbe vodom i električnom energijom, nemamo niti jednu prepoznatljivu manifestaciju, kao i mnoge druge stvari, nabraja Peršić.

Osim aktivnosti vezanih uz referendum, u udruzi najavljuju realizaciju niza malih projekata u zajednici, poput nastavka uređenja park-šume u Marčani, označavanja već trasiranih i očišćenih pješačkih i biciklističkih staza diljem općine i organizacije izložbi lokalnih umjetnika te arheoloških iskopina s ovdašnjih nalazišta. Također najavljuju veliku turističko-poljoprivrednu manifestaciju na kojoj će se predstaviti lokalni poljoprivredni proizvođači, organizaciju informatičkih edukativnih predavanja za informatički slabije pismene osobe, te ekološke akcije čišćenja obale i podmorja.

Pokrenuli i portal

Udruga je pokrenula i portal www.marcana.info koji bi s vremenom trebao postati referentno mjesto za razmjenu novosti, te informacija o društvenoj djelatnosti, sportu, kulturi, baštini, ekologiji i aktivnostima na području ove općine.

Murva će svoj program predstaviti i mještanima drugih većih mjesta u općini, za petnaestak dana i u Loborici. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter