MUP pojasnio kad se dobiva kazna za nevažeću osobnu

(Ilustracija)
(Ilustracija)

Nakon medijskih napisa o kaznama zbog nevažećih osobnih iskaznica Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da se prekršajni postupak pokreće samo protiv osoba koje se služe nevažećim dokumentom, a ne i protiv onih koji podnose zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice čak i ako im stara ne vrijedi dulje od 15 dana.

"Prekršajni postupak se pokreće protiv osobe kada se utvrdi da se služi osobnom iskaznicom iako joj je istekao rok važenja. Ali, prekršajni postupak neće se pokretati protiv osobe kada podnosi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice bez obzira što je rok važenja prethodne protekao više od 15 dana", navodi se u priopćenju.

U MUP-u pojašnjavaju da je "svrha pokretanja prekršajnih postupaka da se osobe ne služe nevažećom osobnom iskaznicom u pravnom prometu s obzirom da je osobna iskaznica osnovna identifikacijska isprava" koju moraju imati svi državljani stariji od 16 godina s prebivalištem u Hrvatskoj.

"Građani su dužni voditi brigu o rokovima važenja svojih osobnih iskaznica jer zbog zaštite osobnih podataka nije moguće javno objavljivati podatke o osobama kojima je istekao rok važenja osobnih iskaznica (primjerice putem web stranica)", kažu u MUP-u.

Podsjećaju da za ostale dokumente koji nisu obvezni, poput putovnica, nema sankcije zbog neishođenja novog dokumenta nakon što starom istekne rok važenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter