Mrsićeve mjere pokrenule zapošljavanje mladih

Istarski gospodarstvenici najviše ističu mjeru oslobađanja od plaćanja 17,2 posto bruto plaće (D. MEMEDOVIĆ)
Istarski gospodarstvenici najviše ističu mjeru oslobađanja od plaćanja 17,2 posto bruto plaće (D. MEMEDOVIĆ)

Prošlotjedno izlaganje ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, o poticajnim mjerama za zapošljavanje mladih, izazvalo je veliko zanimanje javnosti. U prepunoj sali HGK Županijske komore Pula okupili su se brojni istarski poslodavci, ali i nezaposleni koji su tražili odgovore na svoje specifične uvjete i kako ih uklopiti u mjere.

Zatražili smo mišljenja ljudi iz gospodarstva, koji su bili na prezentaciji, da nam komentiraju uvedene poticaje i hoće li ih koristiti. Nevena Tolanov, voditeljica odjela razvoja ljudskih resursa Valamar Riviere izjavila nam je da joj se sviđa brzina implementacije tih mjera.

Pet godina povlastice

- Ministar je sam otkrio da neke stvari nisu riješene, ali da svakodnevno rade na tome jer imaju zakon koji je stupio na snagu prije dva tjedna i novac EU-a kojeg su istodobno dobili. Sve zajedno mi djeluje vrlo optimistično, komentirala nam je Tolanov. Dodala nam je kako su u Valamar Rivieri nekoliko radnika 1. siječnja prebacili na ugovor na neodređeno i da će koristiti onu mjeru da pet godina budu oslobođeni plaćanja 17,2 posto bruto plaće. Naglasila je da im se ova mjera jako sviđa te najavila da tu neće stati već da će zapošljavati mlade i u nastavku godine u svim mjestima gdje imaju objekte: Poreču, Rapcu, Krku, Dubrovniku…

Voditeljica odjela razvoja ljudskih resursa je istaknula da to što zapošljavaju mlade ne rade zbog olakšica, koje im donose uštede, već zato da zadrže radnike koji su se dokazali na poslu. Pojasnila je da će zapošljavati radnike onih profila koja su inače deficitarna, poput voditelji ključnih pozicija u kuhinji, voditelje barova ili konobare. Smatra da je najveća korist tih mjera što će potaknuti poslodavce da brže prebace radnike s ugovora na određeno na ugovore na neodređeno.

Hoće li koristiti još neke mjere koje je iznio ministar Mrsić? Nevena Tolanov kaže da mnoge druge mjere neće moći koristiti jer im nisu dostupne zbog sezonskog posla. Dodala je da su do sada obilato koristili potpore, a da su bili najveći poslodavac u Hrvatskoj koji je koristio mjeru "stalni sezonac" putem čega su osigurali posao za 380 radnika.

- Imali smo značajan broj korisnika mjere "rad nakon ljeta" i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Imamo jako pozitivnog iskustva s tim mjerama, zaključila je Nevena Tolanov.

Njezina kolegica u Arenturistu, Vlasta Cukon također nam je najavila da će sigurno koristiti ponuđene mjere te da prvo planiraju 10-ak radnika prebaciti na ugovore na neodređeno kako bi ostvarili uštedu od 17,2 posto na plaće na razdoblje od pet godina. Kadrovska direktorica u pulskom hotelijeru smatra da su donesene mjere konkretne i da će polučiti uspjeh na tržištu, jednako tako ocjenjuje i mjeru "stalni sezonac" kojom država podmiruje radnicima mirovinske doprinose u zimskih periodu.

Milan Damijanić, direktor pazinske građevinske tvrtke Vladimir Gortan rekao nam je da je odmah nakon Mrsićevog izlaganja dao zadatak pravniku u tvrtki da provjeri mogućnost zaposlenja nekoliko radnika na neodređeno, a koji imaju ugovore na određeno. Smatra tu mjeru dobrom jer će tvrtka ostvariti uštede od 17,2 posto na plaće u razdoblju od pet godina. Zaključio je kako mu se sviđaju mjere koje je predstavio ministar rada i mirovinskog sustava te kako će možda iskoristiti još koju mjeru.

Dobro i za mlade

Svemir Radmilo, direktor Zračne luke Pula također drži da su mjere vrlo interesantne, pogotovo one za studente koji se zapošljavaju. Najavio je da će u Zračnoj luci proučiti sve mjere i odabrati one koje će koristiti, ali da već sada smatra da je najbolja mjera oslobađanje plaćanja 17,2 posto plaće na razdoblje od pet godina.

U zaključku je naveo kako ne očekuje da će imati bitan rast broja zaposlenih jer imaju svega 4-5 radnika na određeno, a najveći broj radnika zapošljavaju tijekom ljetnih mjeseci. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter