Motovunština: Stradali vinogradi šampiona

Svečana sjednica Općinskog vijeća Motovuna (D. ŠIŠOVIĆ)
Svečana sjednica Općinskog vijeća Motovuna (D. ŠIŠOVIĆ)

Skromniji Dan općine Motovun: Stradali vinogradi šampiona

 

Na sam Dan općine Motovun, u nedjelju 3. kolovoza, jako nevrijeme s krupnom tučom i obiljem kiše poharalo je dijelove Motovunštine, pa je umjesto ushita i pogleda u budućnost ovaj općinski praznik protekao u znaku vrlo zabrinutog očekivanja da se vrijeme razvedri i sagledaju štete. Svi su zabavni programi planirani za Dan općine stoga otkazani, a održana je tek svečana sjednica vijeća, u nazočnosti predstavnika Županije te susjednih općina i gradova.

Predsjednik Elvis Linardon je uz pozdrav vijećnicima i uzvanicima izvijestio da je u minuloj godini Općinsko vijeće održalo deset sjednica obradivši 90 točaka dnevnog reda, te da se općina Motovun zbratimila s gradom Chrudimom u Češkoj, gdje je rođen Joseph Ressel, izumitelj brodskog vijka, koji je dio života proveo i na šumarskoj službi u Motovunu. Načelnik Tomislav Pahović zatim je iznio pregled rada općinske uprave u prošlih godinu dana, posebno istaknuvši brigu o najmlađim sugrađanima kroz investicije u dječjem vrtiću, financiranje produženog boravka za osnovce, financiranje polovice cijene školskih udžbenika s čime će se nastaviti i dalje, te dodjelu 12 učeničkih i 17 studentskih stipendija.

Nakon provedene dvije uskoro slijedi i treća faza sanacije jednog od najljepših motovunskih arhitektonskih spomenika, komunalne palače, izvijestio je također Pahović. Nabavljeni su i prvi setovi kontejnera za selektivno sakupljanje otpada, provedeno je energetsko certificiranje općinskih zgrada te slijedi isti posao za javnu rasvjetu.

Kao osebujnost Motovunštine Pahović je spomenuo niz zanimljivih manifestacija koje privlače goste u ovaj kraj, ali i motiviraju i mobiliziraju domaće stanovništvo: Fešta od fruti u Kaldiru, Festival terana i tartufa, Motovunski filmski festival, te dvije manifestacije koje su ove godine održane prvi put i pokazale su da imaju veliki potencijal: Downtown Motovun, što je ekstremna utrka biciklima, te manifestacija Dani Velog Jože.

Tuča po grožđu, odroni na cestama

Početak kolovoza dugo će se na Motovunštini pamtiti po zlu. Epicentar tuče bio je na području Brkača, gdje se nalaze i vinogradi najznačajnijih vinara ovog kraja, i štete su u njima na prvi pogled velike, jer je tuča masovno otkidala grozdove i listove i pobacala ih po zemlji. Postotak štete je odmah sad teško utvrditi, konkretniji razmjeri štete znat će se pred berbu, koja uostalom nije daleko, ali vina će na Motovunštini ove sezone biti mnogo manje nego lani.

Kaldirštinu je pak pogodio najobilniji kišni udar koji je izazvao petnaestak odrona, a makadamske ceste bile su kišom skroz izlokane i izbrazdane. Zbog odrona i izlokanog tucanika neko su vrijeme zaseoci Štefanićev Brijeg i Valenti čak bili odsječeni. Sanacija odrona te nasipavanje i ravnanje cesta počelo je već u ponedjeljak, a podaci o štetama se i dalje prikupljaju, izvijestio nas je načelnik Pahović. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter