Moro najbolji pastuh, Tango najbrži...

Pastusi su pokazali svoju temperamentu ćud
Pastusi su pokazali svoju temperamentu ćud

Pastuh Moro Danila Pištana iz Kaštela pobjednik je u kategoriji tovara starijih od tri godine na 11. izložbi, odnosno 7. državnoj smotri istarskega tovara što se u nedjelju održala u Juršićima. Zanimljivo je da je ove godine šampionski pobjednik smotre zapravo pobjednica - "kruna" je pripala tovarici Bistri Gordana Galanta iz Rovinja. Do toga je, objašnjavaju iz ocjenjivačke komisije, došlo jer je u svojoj kategoriji magarica iznad tri godine Bistra osvojila četvrto mjesto, mada je imala isto bodova koliko i prvoplasirana Kleofilija Milana Poropata iz Poreča, drugoplasirana Pupa Antonija Radina iz Radini i trećeplasirana Mlada Breščićka Martina Bernace iz Tara. Zbog jake konkurencije, komisija je, koju su činili dr. veterine Franco Bonassin, Neven Rimanić u ime Istarske županije i Nino Ferlin u ime organizatora, odnosno udruge Istrijanski tovar, krenula u detaljniju ocjenu grla i odlučila nagraditi sve četiri tovarice.

Potukla se dva tovara

Za priznanja na uvijek dobro posjećenoj izložbi ovih plemenitih životinja u Juršićima nadmetalo se 45 grla. U kategoriji pastuha drugo mjesto ponio je Marko, još jedan Radinov tovar, a treće Miško Borisa Orlića iz Klarići. U kategoriji mladih magarica, do tri leta starosti, slavila je Leni pred drugoplasiranom Leom, obje u vlasništvu Radina, dok je treće mjesto pripalo Sili Damira Siljana iz Marčane. Među mladim tovarima najuspješniji je bio Pištanov Beni, drugi Galantov Tile, a treći Marco Đanmarija Terlevića iz Svetog Lovreča. Najviše simpatija brojnih okupljenih izazvao je izbor puladi do 6 mjeseci starosti među kojima je titulu ponio Kalimero Dragice Lenić s Vodnjanštine. Drugi je bio Poropatov Piero, a treće mjesto osvojila je Bistra Marija Gašparinija iz Višnjana.

Da ocjenjivanje ne prođe rutinski i za publiku dosadno pobrinuli su se pastusi pokazujući svoj nagli temperament. Prilikom ocjenjivanja, a ono se odvijalo tako da su po četiri grla vođena u krug oko članova komisije, pastusi Bepo i Miško došli u bliski kontakt i nasrnuli jedan na drugog. Podižući se na stražnje noge hvatali su se u klinč, a potom i ritali, pa se publika brzo odmaknula od "arene" u kojoj su se sukobile dvije snažne životinje. Naelektriziranu atmosferu organizatori su riješili tako da su pred komisiju izvodili po dva tovara lišenih mogućnosti bliskog kontakta.

Tovar se riješio jahača

Ono po čemu je ova smotra glasovita je trka tovara kroz selo, od župne crkve prema izložbenom prostoru kod groblja, u kojoj je ove godine sudjelovalo devet jahačkih parova. Kao najbrži u cilj uletio je Tango noseći Antonija Radina, drugi je bio Bepo kojeg je jahao Boris Perkić, a kao treći dotrčao je Tito kojeg je jahao njegov vlasnik Gordan Galant. Tito je, podsjetimo, jedan od veterana ove smotre, bivši slavodobitnik, koji je u prošlosti privlačio puno pažnje svojim imenom. Jedan od tovara u cilj je utrčao sam, što znači da se i ove godine dogodilo da je netko od jahača doslovno otpao putem kroz selo.

U programu, koji se održao pod pokroviteljstvom Istarske županije te Općine i Turističke zajednice Svetvinčenat, sudjelovali su i Folklorno Društvo veseli Roverci te KUD-ovi Plesarin iz Rovinja i Pazin. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter