Moj prvi posao: Prilika za dobar početak

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U Istarskoj županiji su do sada zaprimili stotinjak prijava za zapošljavanje u sklopu projekta "Moj prvi posao" putem  kojeg traže 28 vježbenika za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Prijava sa dokazima o ispunjavanju traženih uvjeta može se dostaviti na adresu onog županijskog upravnog tijela u kojem kandidat želi obavljati osposobljavanje i to još danas i sutra jer rok ističe zaključno sa četvrtkom, 30. listopadom.

Iz županije su nam pojasnili da im je plan osigurati osposobljavanje za 11 vježbenika srednje stručne spreme upravne, tehničke ili ekonomske struke i 17 vježbenika magistra struke ili stručnih specijalista iz područja društvenih znanosti i iz područja tehničkih znanosti. Najviše vježbenika (po četiri) uzimaju Upravni odjel za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju te Upravni odjel za turizam. Inače, najveći interes je iskazan za radno mjesto višeg stručnog suradnika za međunarodne projekte u Upravnom odjelu za turizam i Upravnom odjelu za međunarodnu suradnju i europske poslove. Brojne prijave pristigle su i za radno mjesto administrativne tajnice za koje se traži srednja stručna sprema.

- Projektom "Moj prvi posao" želi se omogućiti vježbenicima da, uz rad s mentorom, kroz godinu dana steknu iskustvo samostalnog obavljanja poslova. Iskustva dosadašnjih polaznika stručnog osposobljavanja pokazala su se više nego pozitivnima i, ono najvažnije, mnogim bivšim vježbenicima upravo je to omogućilo zapošljavanje u struci, priopćili su iz Županije te pojasnili da su, pored 28 planirana nova vježbenika, tijekom ove godine omogućili osposobljavanje još devet. Zaključuju da je s jučerašnjim danom (28. listopadom) bilo ili je još uvijek na stručnom osposobljavanju ukupno 51 osoba raspoređenih sukladno planu i potrebama po županijskim upravnim odjelima u Puli, Poreču, Pazinu, Labinu, Bujama i Rovinju.

S druge strane, proračun Županije ne tereti trošak rada tih radnika s obzirom da Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) plaća doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i zaštitu na radu, a plaća i novčanu pomoć od 1.600 kuna mjesečno radniku i troškove prijevoza.

Pomaže li mladima u zapošljavanju stečeno iskustvo na stručnom osposobljavanju upitali smo Ivu Buršić koja je svoju priliku za rad u struci i stjecanje prijeko potrebnog iskustva, nakon završenog Građevinskog fakulteta, dobila upravo zahvaljujući toj mjeri. Ona je bila zaposlena na radnom mjestu viši stručni suradnik za gradnju u Gradu Puli na kojemu je i nakon isteka mjere ostala raditi na određeno zbog povećanja obima posla vezanog uz proces legalizacije.

- Uz pomoć praktičnih zadataka s kojima sam se imala prilike susresti u sklopu svog radnog mjesta produbila sam i upotpunila znanje stečeno na fakultetu. Ovo je zaista jedinstvena prilika gdje mladi koji po prvi put stupaju na tržište rada mogu puno naučiti, a ukoliko se ukaže potreba možda kao i ja mogu dobiti priliku za dugoročnijim zaposlenjem od onog predviđenog stručnim osposobljavanjem, izjavila nam je Buršić te dodala kako je zadovoljna ovakvim načinom edukacije i stjecanja iskustava, a ovu bi mjeru svakako preporučila svim mladima kao dobar početak i dobru šansu za prvi ozbiljan posao. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter