Mnogi uživali na kanfanarskoj Fužijadi

Fužijada u Kanfanaru- Klara Marić u sredini
Fužijada u Kanfanaru- Klara Marić u sredini

I dok bi sportskim rječnikom to zvučalo "priprema, pozor, sad", kanfanarski kulinarski show u kojemu je glavni glumac istarski fuž najbolje bi se opisao riječima "domaće, ukusno, mljac". Jer, na gastro showu, trećem po redu u Kanfanaru, održavala se Fužijada na kojoj su uz oči, uživala i ostala osjetila. S naglaskom na njuh i okus. Iz velikih se tava, naime širio opojan miris "fužijadskih" dodataka - od tartufa, preko mesa domaće kokoši i šuga, pa sve do gljiva, luka, i ostalih začina.

A nepce? Ono je samo moglo uživati u bogatstvu okusa različitih i maštovitih tanjura, dok su oči mnogobrojnih posjetitelja ponajviše bile fokusirane na vrijedne ruke kanfanarskih žena koje su demonstrirale starinski način njihove priprave. Od brašna do savršenog fuža. U njihovoj pripremi, radilo je šest Kanfanarka, a u pomoć su im, više radi probe i novog iskustava, priskakale i posjetiteljice Fužijade. Naizgled jednostavan oblik fuža za većinu novaka pokazao se kompliciranim zalogajom. Jer, umjesto fantastičnog oblika, koji se dobiva motanjem na štapić ( ili sirak), moglo se vidjeti i ostalih različitih formi, koje su uglavnom i svojim izgledom nasmijavali autore.

- A  mlade vam žene danas nemaju puno vremena za domaće fuže. Lakše je i jednostavnije otići i kupiti ih u butigu, dometnula nam je u prolazu gospođa Ana Pucić, jedna od demonstratorica njihove izrade. Da je u pravu, i sami smo se uvjerili obilaskom stolova za pripremu, koja su uglavnom bila okružena - djecom. Upravo, osmogodišnja Nina Pincan iz Pule, koju je u Kanfanar dovela baka, kaže da se izvrsno zabavlja, ali da i nije sigurna da će ih doma ponovno praviti jer to "nije baš lagan posao".

No, jedan nam je Riječanin, rekao da hoće. Doduše, gospodina Silvana Stojšića nismo zatekli u razvlačenju i oblikovanju tijesta, već za špaherom. Od već gotovih fuža, on je uz pomoć majstorice kulinarstva Ane Ugarković, i bogate trpeze ostalih namirnica radio svoj "pjat".

Uz ostale odvažne posjetitelje, koji su nastavili spravljati tanjure s istarskim fužima, veliki obol, manifestaciji dali su i članovi pulskog Down centra koji su također demonstrirali načine izrade fuža, ali i "profi" kuhari, mahom zaposlenici i obitelj vlasnika kanafanarske tvorice Klara, koji su u velikim tećama kuhali, miješali, dodavali? I tako barem izbacili tisuću besplatnih porcija. A za to sve učiniti, rekla nam je Klara Marić, bilo je potrebno oko sto kilograma fuži, ili 100 kilograma brašna, četiristo jaja i vode. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter