Mladim poljoprivrednicima i do 50 tisuća eura

Veliki interes za predavanje o Europskim fondovima (Z. STRAHINJA)
Veliki interes za predavanje o Europskim fondovima (Z. STRAHINJA)

Natječaj za dobivanje potpora iz Europskih fondova za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika otvoren je do 23. prosinca, u listopadu i studenom otvaraju se natječaji i za bespovratna sredstva za preradu poljoprivrednih proizvoda i ulaganje u poljoprivredna gospodarstva.

O tome, ali i nizu drugih natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava za poljoprivredu, ruralni turizam i proizvodne djelatnosti za obrtnike i poduzeća u petak su u zgradi HGK-Županijske komore Pula pred brojnim okupljenima govorili Ernes Oliva i David Horvat uz pulskog Eurokonzaltinga. Predavanje, za koje se Velika dvorana HGK-a pokazala malom, održano je u sklopu 18. obrtničkog sajma Istre.

Predavači su prezentaciju otvorili s mogućnošću dobivanja bespovratnih sredstava za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, natječajima namijenjenim fizičkim i pravnim osobama koje se bave poljoprivredom, konkretno u sektoru voća i povrća, svinjogojstva i peradarstva. Kroz taj je natječaj Mjere 4, podmjera 4.1, moguće ostvariti i do 90 posto bespovratnih sredstava uloženih u strojeve, maslinike, vinograde, voćnjake, objekte za životinje i drugo. No, potrebno je zadovoljiti kriterij veličine gospodarstva (od 6.000 eura za voće, povrće i cvijeće, ostali veći od 8.000 eura) prema FADN kalkulatoru.

Taj izračun, naveli su predavači, za kandidate izrađuje Savjetodavna služba. U naredna dva mjeseca očekuje se i raspisivanje natječaja za preradu poljoprivrednih proizvoda, u kojem se bespovratna sredstva, također od 50 do 90 posto, mogu ostvariti za pokretanje prerade, ali i za kupnju zemljišta i objekata, gospodarskih vozila i drugo. U ovom kraju, rekli su predavači, bit će zanimljiv natječaj potpore neproizvodnim ulaganjima vezanim za postizanje agrookolišnih i klimatskih ciljeva, u što bi, između ostalog, spadala i izgradnja suhozida i terasa, uklanjanje invazivnih vrsta, obnova napuštenih lokvi... Raspisivanje natječaja očekuje se u sljedećoj godini.

U sklopu Mjere 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstva i poslovanja", čije se podmjere odnose na poljoprivrednu djelatnost, ali i na razvoja ruralnog turizma, aktualan je natječaj za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima. Potpora iznosi 50 tisuća eura po korisniku, uz pokrivanje 100 posto ulaganja. Natječaj je namijenjen mladima koji su registrirani nositelji gospodarstva, ali ne prije 18 mjeseci, i onima koji to još nisu. I ovdje je zadan uvjet o veličini gospodarstva prema FADN kalkulatoru.

U tijeku su i natječaji za izgradnju proizvodnih hala i nabavu strojeva za obrtnike i poduzetnike, s visinom potpore od 45 posto ulaganja - do 15 milijuna kuna. Između ostalih, aktualan je i natječaj kojim je moguće ishoditi do pet milijuna bespovratnih kuna za nabavu proizvodne tehnologije.

U veljači 2016. otvara se natječaj za ruralni turizam putem kojeg je moguće dobiti do 200 tisuća eura, bespovratnih, i povrat 70 posto ulaganja, te natječaj Ministarstva turizam za hotele kroz koji se može ostvariti povrat 45 posto ulaganja, najviše 10 milijuna kuna! (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter